Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Set empreses presenten ofertes per a l’adequació del nou Museu d’Art de Lleida

Avatar photo

El pressupost per les obres de l'edifici de l'antiga Audiència de la rambla Ferran com a seu del nou Museu d'Art de Lleida és de 4,8 MEUR i el seu finançament està garantit gràcies a l'aportació municipal i d'altres administracions

El concurs per la licitació de les obres de l’edifici de l’antiga Audiència de la rambla Ferran com a seu del nou Museu d’Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) ha rebut un total de set ofertes per part d’empreses interessades en fer-se càrrec de l’execució de les obres, que compten amb un pressupost previst de 4,8 milions d’euros (IVA inclòs). El termini per presentar les proposicions va acabar aquest dilluns i ara la mesa de contractació iniciarà el procés per tal d’adjudicar l’obra i poder iniciar-la properament. El finançament del projecte està garantit gràcies a la inversió municipal així com a les aportacions del Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació de Lleida i els ajuts europeus del Fons FEDER. El termini previst d’execució per adequar l’edifici de l’antiga Audiència per tal que pugui acollir la nova pinacoteca és d’uns 25 mesos.
El projecte del nou Museu d’Art de Lleida ha estat elaborat pel director del museu, Jesús Navarro, i l’arquitecte municipal, Jaume Terès, i ha comptat amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis -guanyadora del concurs convocat per l’encàrrec d’aquest treball-.

La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l’edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d’una nova singularitat el museu. Aquesta intervenció configurarà un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat, tant en relació a la rambla Ferran com a la interacció visual amb la Seu Vella.

El projecte també planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou equipament museístic. Totes les sales d’exposicions previstes (plantes primera, segona i tercera) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent.

La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, comptarà amb els serveis d’acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d’interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l’eix que es configura entre la rambla Ferran, el vestíbul i l’espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d’obertura del pati central fins a arribar a la terrassa. La darrera planta del museu (la cinquena) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d’actes polivalent i l’aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.

Com una extensió de les sales d’exposició bona part de les reserves del museu (quarta planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l’espai físic dels museus i facilitar al màxim l’accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat amb un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d’espai de recepció dels béns artístics que rep la pinacoteca lleidatana.

El nou Museu d’Art de Lleida serà el primer edifici públic amb la consideració energètica A, és a dir, que serà un immoble eficient des del punt de vista mediambiental.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × four =

Notícia anterior

Manifestació en silenci i espelmes per reclamar la llibertat de Sànchez i Cuixart a Tortosa

Notícia següent

15.000 persones es concentren a Girona per reclamar l’alliberament de Sánchez i Cuixart

Notícies relacionades