Dimarts al vespre, Edo Bazzaco, membre de SOS Racisme, va presentar a la biblioteca Marcel·lí Domingo el volum L’Estat del Racisme a Catalunya: informe 2017.
Des de fa sis anys, l’ONG té un conveni amb l’associació tortosina Atzavara, l’encarregada de fer la introducció a l’acte celebrat a la Sala Polivalent de la biblioteca, plena de gom a gom.
Bazzaco defineix el racisme com “un mecanisme estructural de generació de desigualtats. La racialització defineix conjunts de persones amb nivells de dignitat superiors, la qual cosa atempta contra la igualtat.”
L’any 1992 SOS Racisme va crear el SAD, el Servei d’Atenció i Denúncia destinat a les víctimes del racisme i la xenofòbia. Aquest servei gratuït, únic tant a Catalunya com a l’estat espanyol, ha atès més de 8000 persones des del seu naixement. A partir dels casos documentats pel SAD, l’entitat publica anualment l’Informe.
Malauradament, “el racisme és invisible a Catalunya. La informació que ens arriba és només la punta de l’iceberg dels actes de discriminació racista reals”. De fet, “segons la UE, el 80 % dels delictes d’odi que tenen lloc a Europa no es denuncien”. Per a Bazzaco, les raons són dues: “La manca de confiança de les víctimes en les institucions i la convicció que la denúncia no tindrà cap utilitat”.
Durant el 2016, 307 ciutadans van denunciar agressions al SAD. D’aquestes persones, “només un terç va formalitzar la denúncia per la via legal, la mediació o d’altres”. En el 31 % dels casos que arriben a l’entitat, “els agressors són membres dels cossos oficials. Si les institucions són un dels primers perpetradors, com s’hi ha d’adreçar la ciutadania per denunciar?”, es pregunta Bazzaco.
Els casos denunciats a l’ONG s’emmarquen en dues tipologies: “Els serveis privats, com l’accés a l’habitatge, a restaurants i discoteques; i els que s’esdevenen entre particulars, és a dir, conflictes veïnals”. Crida l’atenció el fet que “actualment els casos ens arriben més desgastats, això és, els afectats aguanten més abans de denunciar una situació de discriminació”.
“No podem assumir el fracàs de l’estat de dret”, conclou Bazzaco. Afortunadament, “fa anys que hi ha moltes iniciatives per fer visible el que està passant. La societat civil és molt forta, o sigui que som optimistes quant al futur”.
L’Informe està publicat al lloc web de SOS Racisme. Els visitants també hi trobaran, entre d’altres, un apartat anomenat “Relats Reals”, on les mateixes víctimes poden narrar les seves experiències.
Durant la presentació es van projectar vídeos d’alguns casos que han arribat al SAD. L’acte va concloure amb la intervenció espontània d’algunes assistents, que van explicar la seva experiència com a víctimes o testimonis d’episodis de racisme a Tortosa.
MARTA MILIAN ARIÑO
Una botiga que porta diversos anys ocupant espai al número 73 de la Rambla Nova, ha tancat novament les seves…
El proper diumenge 27 d’abril a les 18:30 h, el Casal Cultural la Violeta d'Altafulla acollirà un esdeveniment molt especial: Una estona amb…
El “desconeixement” del patrimoni natural del litoral tarragoní davant el canvi climàtic ha estat una de les preocupacions que s'han…
La Clara, més coneguda a les xarxes socials com a Clers, és la nova sensació del món digital. Nascuda el…
Des de bon matí, Sitges ha viscut una diada de Sant Jordi radiant. Centenars de persones han passejat pel passeig…
La diada de Sant Jordi ha estat la data escollida enguany novament per posar a la venda el mocador de…
Esta web utiliza cookies.