fbpx
Diumenge, 3 de març de 2024
És notícia

Presenten a Mollerussa un sistema que permet predir les tempestes amb pedra

Avatar photo

Una jornada tècnica de la Fira de Sant Josep aborda aquest fenomen meteorològic que provoca greus danys als cultius i analitza eines d'observació amb el sector

Tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han desenvolupat un sistema que permet preveure pedregades i fenòmens climatològics adversos associats a les tempestes com fortes ventades o fins i tot petits tornados. Es tracta del ‘Ligthning Jump’, una eina que es va desenvolupar als EUA i al SMC l’han adaptat a les necessitats de Catalunya. Segons un dels impulsors d’aquest sistema, Tomeu Rigo, la predicció es fa través de les dades que es registren de les tempestes en relació a l’activitat elèctrica que generen i quan hi ha ”un creixement molt sobtat” dels llamps, mitjançant un algorisme es poden fer les prediccions amb un marge de temps que va des de la mitja hora fins a les dues hores. De moment, aquest sistema està en fase pilot i és d’us intern per als tècnics del Meteocat tot i que l’objectiu és fer-lo servir ja en la propera campanya d’estiu per tal de facilitar el sistema d’avisos de risc en les tempestes. El ‘Ligthning Jump’ s’ha presentat durant una jornada tècnica de la 145a Fira de Sant Josep de Mollerussa.

Aquesta eina innovadora ha estat desenvolupada pel tècnic de la Unitat de Sistemes d’Observació Meteorològica, Tomeu Rigo, i la tècnica de l’àrea de Pronòstic de l’SMC, Carme Farnell, que han explicat que han aconseguit detectar l’algorisme fent servir només ”descàrregues elèctriques” durant les tempestes de manera que aconsegueixen informació ”cada minut” i això facilitar molt la feina dels predictors per acotar els seus models de predicció de forma ràpida. Segons Rigo, la clau del sistema és buscar ”creixements molt sobtats de l’activitat elèctrica durant el darrer minut” en que s’aconsegueixen dades i si es veu que això passa, s’associa a un ”creixement cap amunt de la tempesta” i per tant que en un futur aquesta descarregarà pedra, fots vents o fins i tot algun petit tornado.

En aquest sentit, el cap de l’àrea de predicció del SMC, Santi Segalà, ha destacat que el Ligthning Jump serà un nou indicador que permetrà fer els avisos de perill ”més acurats i amb una mica més d’antelació”. De moment, ha assenyalat que es tracta d’una eina ”interna experimental” però que ja s’utilitzarà a la propera campanya per poder predir aquests fenòmens adversos i poder anticipar al màxim els avisos que es donen per web i als municipis a través de Protecció Civil.

De la seva banda, el director del SMC, Oriol Puig, ha remarcat la importància d’aquesta eina per al sector agrícola, sobretot de Lleida i Girona que és on hi ha més plantacions de fruita dolça que sovint es veuen perjudicades per les pedregades. Puig ha afegit que més enllà de la utilitat que pugui tenir saber que caurà una pedregada en mitja hora d’antelació, l’avantatge del sistema es podrà veure també quan s’hagin de fer les peritacions dels danys d’una tempesta ja que d’aquesta manera es podrà disposar de dades molt precises sobre el tipus de pedra que hauria afectat el cultiu.

La jornada, que s’ha realitzat a les instal·lacions de la Casa Canal de Mollerussa en el marc de la 145a Fira de Sant Josep, ha comptat amb l’anàlisi de tots aquests aspectes a banda de la presentació del projecte de predicció a curt termini de la pedregada.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria obre la convocatòria de la 9a edició del Premi Internacional Ciutat de Lleida

Notícia següent

L’Ajuntament de Vinyols renova l’oferta d’activitats esportives

Notícies relacionades