La dotzena edició de Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus ha entregat aquest vespre els Premis Memorimage 2017 al Teatre Bartrina.El pacto de Adriana de Lissette Orozco ha guanyat el Premi Ciutat de Reus 2017.La pel·lícula xilena que lliga els secrets més foscos d’una família amb els d’un país haestat l’escollida pel jurat format per Jom Pànimes, Jordi Segú i Laia Solanellas.
Per altra banda, el Premi del Públic, patrocinat amb 300€ per Rabassa ArtsGràfiques, ha estat en aquesta edició per a Espies en l’arena. Objectiu: Espanyadels directors Pablo Azorín Williams i Marta Hierro. Aquesta producció balear ensdescobreix com el 1943 un grup d'exiliats republicans espanyols al servei de l'Exèrcitdels Estats Units entra clandestinament a Espanya, una història fins ara desconeguda.
El Premi Cinema·Rescat, que valora el treball de documentació que hi ha darrera deles pel·lícules, ha estat per Baix a Mar. Els estius a Torredembarra dels anys 20 alsanys 40 del segle XX de la directora Maria Roig i amb treball de documentació dePedro Nogales, Núria Canyelles i Maria Roig. El jurat del premi, configurat pelsmembres de l’associació Cinema·Rescat Jan Baca, Raül Contel i Encarnació Soler, havolgut ressaltar la importància de la pel·lícula perquè: evidencia que la possibilitat queens brinda el cinema de guardar la memòria visual col·lectiva, passa primer persalvaguardar la nostra pròpia i més propera.
Finalment, la pel·lícula Fràgils d’Oriol Gispert, Amanda Sans i Lluís Jené ha estat lapreferida dels alumnes d’institut assistents guanyant així el Premi MemoriJove. Lapel·lícula retrata la història de quatre nenes de quatre continents durant el seunaixement i el seu primer any de vida. Deu anys després, l’equip de la pel·lícula les vatornar a trobar per conèixer la situació actual de les seves famílies i els seus països.
En l’any de la capitalitat de la cultura, a la cerimònia de cloenda, el Memorimage havolgut posar de relleu el valor del patrimoni audiovisual amb la selecció de 4 pecesd’arxiu. La primera, Joies del CIMIR: esdeveniments de l’any 1931, és una peçarecuperada a través del Centre de la Imatge Mas Iglesias i gràcies a la donaciódesinteressada del reusenc Jordi Vall Ciré que recull interessants moments a laBarcelona de 1931. També s’han projectat dos curts sobre la Barcelona de principis desegle La Perle de la méditerrannée: Barcelone i Barcelone, principale ville de laCatalogne, i finalment l’estrena mundial Praga, 21 de agosto que descobreix lesúniques imatges filmades en color de la invasió soviètica de Txecoslovàquia que el1968 que va acabar amb el règim aperturista de Dubeck i va provocar la primerafissura en el Taló d’Acer. Les va filmar amb la seva càmera Bolex l’industrial catalàJosep Maria Garcia-Planas Vilarrúbia, que es trobava casualment a Praga per negocis.
Daniel Jariod, director artístic del festival, ha volgut destacar, en declaracions prèvies ala cloenda: “Tot i que les circumstancies en que el festival s’ha de desenvolupatenguany han estat excepcionals, degut al context social, el públic ha repòsmeravellosament. Hem superat els 2.000 espectadors i els col·loquis han estat moltenriquidors. L’activa participació dels cineastes ha completat una edició que ha estatmolt especial per tots nosaltres”.El Memorimage Online, amb una selecció de pel·lícules del Festival, seguirà fins el 8de desembre a la plataforma Filmin, on els espectadors d’arreu de l’estat podranseguir gaudint del festival.