Nou cicle d’activitats per conèixer l’obra de Josep Maria Pujol de Barberà

Durant tot el mes de novembre, l’Ajuntament de Tarragona ha organitzat diverses activitats  per donar a conèixer la figura i l’obra de Josep M. Pujol de Barberà, arquitecte municipal de Tarragona entre els anys 1897 i 1939. El tret de sortida serà el dijous dia 9, a les 18h, amb la col·locació d’una placa a la nova plaça Josep M. Pujol de Barberà, a la part del darrere del Mercat Central, i la inauguració de l’exposició ‘Josep M. Pujol de Barberà, l’arquitecte i l’espai’.

El programa inclou tres conferències, la presentació de dues publicacions, la visita a l’exposició i l’edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense, així com una jornada sobre Josep M. Pujol de Barberà que se celebrarà al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. També s’han programat dues visites guiades a la Tarragona de Josep M. Pujol de Barberà, els dissabtes 11 i 25 de novembre, per a les quals cal fer inscripció prèvia a arxiu@tarragona.cat.

Una de les obres més emblemàtiques d’aquest arquitecte va ser el projecte de Mercat Central que enllestí l’abril de 1912. A finals de l’any 1913 es van iniciar les obres i la inauguració solemne es va celebrar el dia 26 de desembre de 1915. Altres obres significatives han estat l’edifici de l’Escorxador, actual seu del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, l’edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense, el Col·legi dels Germans de la Salle i el Col·legi i Església de les Carmelites. En l’àmbit de l’urbanisme, durant els 42 anys en què va assumir les funcions d’arquitecte municipal, cal destacar el Pla d’Eixample de l’any 1922. Una expansió del nucli de la ciutat que anava, d’una banda, des del Parc del Miracle, a l’actual zona de l’Amfiteatre, fins a la Plaça Imperial Tarraco, i de l’altra, des de la plaça de Toros fins a l’avinguda de Catalunya.

A més a més de la nova xarxa de clavegueram, l’any 1931, durant la Segona República, Josep M. Pujol de Barberà va dirigir el sistema de captació i elevació d’aigua, així com la construcció d’un dipòsit d’abastiment a l’Oliva i la nova xarxa de distribució. Fins aleshores, el deficient subministrament d’aigua potable havia sigut una de les principals mancances de la ciutat.

Aquest programa d’actes ha estat organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació, entre d’altres, de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, de la Cambra de la Propietat Urbana, ESPIMSA, la Cooperativa Obrera Tarraconense i de la Universitat Rovira i Virgili. Totes les activitats són gratuïtes.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Junts reivindica el Hard Rock en un acte a Vila-seca

El Hard Rock, un dels responsables d'aquest avançament electoral, està en debat en el si…

7 hores fa

Mataró celebra els festivals LAVS i Panòptic

LAVS/ / Laboratori d'Art Visual i Sonor és una proposta multidisciplinària que té com a…

7 hores fa

Badalona elabora un Pla de risc de l’arbrat per evitar accidents i preservar el patrimoni vegetal

L’Ajuntament de Badalona està desenvolupant per primera vegada un Pla de risc de l’arbrat que…

7 hores fa

Ordino i Canillo celebren una jornada interescolar

Les escoles franceses d’Ordino i Canillo han celebrat aquest dimarts la primera jornada interescolar a…

7 hores fa

Junts repta el PSOE a acceptar un referèndum “si vol salvar la democràcia”

 Junts+ repta Pedro Sánchez a acceptar un referèndum d'independència si realment "vol salvar la democràcia".…

7 hores fa

El Consell de la Infància proposa implantar la recollida porta a porta a Tortosa

El Consell Municipal de la Infància de Tortosa ha traslladat a l'alcalde, Jordi Jordan, diferents…

8 hores fa

Esta web utiliza cookies.