Categories: Uncategorized @ca

Menjar iogurt descremat, disminueix el risc de patir cataractes

L’estudi ha fet el seguiment de 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular durant més de cinc anys. Durant el treball s’han documentat el nombre de cataractes i s’ha relacionat amb el consum de diferents tipus de lactis.

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED, han avaluat la relació entre el consum de làctics i el risc d’aparició de cataractes.

Les cataractes no tractades són una de les principals causes de ceguera al món, una patologia oftalmològica altament associada amb l’envelliment, però també té altres factors que predisposen a un major risc com són la diabetis, l’obesitat i l’hàbit tabàquic. Alguns factors dietètics també poden afectar la formació de cataractes.

Un estudi publicat el 2017 per la Unitat de Nutrició Humana de la URV ja va trobar una relació positiva entre el consum elevat de vitamina K i un menor risc de patir cataractes. Seguint aquesta línia de recerca, s’ha avaluat l’associació amb el consum dels diferents tipus de productes làctics. El treball, realitzat per la investigadora predoctoral Lucia Camacho, i liderat per la investigadora Mònica Bulló i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, ha avaluat 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular. Es van documentar un total de 768 cataractes en una mitjana de seguiment de 5,6 anys. Després d’analitzar els diferents grups de làctics (làctics totals, llet, iogurt descremat i formatge) els resultats demostren que els individus amb un major consum de iogurt descremat, els qui el consumien de forma habitual, presentaven un menor risc de patir cataractes.
Els mecanismes mitjançant els quals es produeix la formació de les cataractes no estan encara clars, encara que cada vegada es mostra major evidència que processos inflamatoris i oxidatius jugarien un important rol. Com que la dieta pot ser capaç de modular aquests processos, el consum de certs aliments hi podria estar associat. Els productes làctics són naturalment rics en proteïnes i micronutrients importants per a la salut com el calci, magnesi, fòsfor i vitamines A i B12; a més de presentar un perfil particular d’hidrats de carboni i greixos. Aquesta matriu saludable que presenten aquest grup d’aliments sembla ser la responsable d’aquests beneficis oposats. Estudis previs han demostrat a més que incloure aquests productes en un patró de dieta saludable comporta a millores en la salut com disminuir el risc d’aparició de malalties com a diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Sitges inicia el procés de compra de tres pisos de La Caixa a La Plana

La regidora d’Habitatge de Sitges, Carme Gasulla Blanco, ha visitat aquest dimecres un dels tres pisos d’Habitatge de Protecció Oficial…

6 minuts fa

Els cavalls i els tractors, protagonistes de la 27a Fira de Primavera de Puigcerdà

El pròxim dissabte 26 d'abril Puigcerdà celebrarà la 27a edició de la Fira de Primavera, la fira ramadera amb què…

12 minuts fa

La jornada sobre crisi climàtica de la URV fa una crida a l’acció col·lectiva

La jornada “Crisi climàtica, vulneració de drets i desplaçaments ambientals. Enxarxem-nos per a l’acció col·lectiva!” ha reunit aquest divendres a…

24 minuts fa

Activada l’alerta INUNCAT per tempestes, llamps i pedregades aquest cap de setmana

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions (INUNCAT) davant la previsió de pluges…

24 minuts fa

ERC celebra que la Generalitat avali el trasllat de la nova Laboral a Ponent

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona celebra que l’actual Govern d'Illa continuï l’aposta del Govern Aragonès per traslladar…

41 minuts fa

L’Ajuntament de Sabadell presenta la segona fase de millora del portal sud

Gairebé cinc mesos després de finalitzar les obres de la primera fase, s’iniciarà aquest maig la següent etapa de millora…

49 minuts fa

Esta web utiliza cookies.