La 64ª edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 33ª edició d’Eurofruit han acollit el passat divendres a la tarda la presentació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de Lleida PECT Porcí sobre la producció de porcí que la Diputació de Lleida, per mitjà del Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, impulsa i coordina amb la finalitat de fomentar la investigació, la innovació, la transferència de resultats per contribuir a la millora tecnològica i la competitivitat d’un sector d’importància cabdal i rellevant en termes de producció, transformació, ocupació i valor afegit.
Durant la presentació de la iniciativa, en el marc de la jornada “La ramaderia porcina del segle XXI”, el professor associat del departament de Ciència Animal de la UdL i director del projecte Porcí Eficient, Gerardo Blanco, ha explicat que “el programa pretén impulsar la producció sostenibilitat intel·ligent, el respecte al medi ambient i l’eficiència del sector porcí, per mitjà de la modernització de les granges, amb la introducció de la maquinària i la tecnologia més innovadora que eviti el malbaratament de recursos i augmenti la rendibilitat de les explotacions”.
Per tal d’aconseguir tots aquests objectius, es desenvoluparan les darreres eines existents en el sector porcí en els àmbits de l’eficiència, la tecnologia, la sanitat i les dejeccions ramaderes per transferir els resultats als professionals del sector. Pel que fa a la part tècnica d’eficiència, el Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu treballarà de manera individualitzada amb cada animal per tal d’ajustar les seves necessitats alimentàries i sanitàries i reduir la quantitat de dejeccions que produeixen les explotacions i, per tant, la contaminació del medi ambient.
Pel que fa a l’àmbit de la tecnologia, la Diputació de Lleida construirà en uns terrenys d’un municipi lleidatà encara per determinar una granja pilot amb 300 o 400 verres, que estarà del tot robotitzada, per aplicar les darreres tècniques de maneig dels animals i dur-hi a terme tots els estudis referents a la gestació i la reproducció. També s’organitzaran tallers i visites guiades per als professionals. La infraestructura estarà acabada entre finals del 2019 i principis de l’any 2020.
El Grup de Sanejament Porcí (GSC) desenvoluparà una plataforma en què els tècnics podran conèixer a temps real les alertes sanitàries del territori. Quant a les dejeccions, la tasca correspondrà a l’Ajuntament d’Alcarràs i es faran els estudis pertinents per transformar els purins amb adobs per a arbres fruiters.
El projecte té un pressupost de 3,1 milions d’euros i disposa d’un finançament del 50% per part dels fons Feder de la Unió Europea. La Diputació col·labora en aquest projecte amb la Universitat de Lleida, el Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, el Grup de Sanejament Porcí (GSC) i l’Ajuntament d’Alcarràs.
El Castell de Ribes i el Centre d’Interpretació dels Americanos obren les seves portes durant la Nit dels Museus, que…
Del 16 al 18 de maig el Morell es tornarà a omplir del so de la guitarra, gràcies a les…
Per segon any consecutiu, el projecte Fem barri: Rutes històriques apropa a la història dels barris a la ciutadania de Tarragona. Després…
El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat, a l’última Comissió de Cultura del Parlament, una proposta de resolució…
El preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya el 2024 va créixer un 11% en tres anys, fins als…
L’Ajuntament de Barcelona realitzarà el sorteig dels habitatges de protecció oficial de la promoció d’Illa Glòries el pròxim dijous 15…
Esta web utiliza cookies.