Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

L’IRBLleida rep una beca dotada amb 4.500 euros per la recerca sobre factors de risc vasculars

Avatar photo

L'estudi se centra en identificar la relació directa entre les proteïnes anomenades AGE en el procés de formació de plaques de greix a les artèries

La Fundación Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (FSEEN) ha becat el projecte de recerca ‘Productes finals de glicació avançada i càrrega ateromatosa: paper de la fluorescència en la formació de placa’ del Grup bàsic i clínic d’Immunologia i Endocrinologia de l’IRBLleida, grup consolidat de la Universitat de Lleida i del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. L’estudi ha estat guardonat amb 4.500 euros en el marc de les ajudes a la recerca en factors de risc vasculars. Segons l’IRBLleida, aquesta dotació econòmica permetrà seguir amb l’estudi de la relació directa entre les proteïnes anomenades productes finals de glicació avançada, Advanced Glycation End Products (AGE), en el procés de formació de plaques d’ateroma (greix) a les artèries. Els AGE són unes proteïnes que emeten fluorescència i que es poden veure al braç mitjançant un aparell no invasiu i ràpid. Aquestes proteïnes són un factor que incideix en l’envelliment i en el desenvolupament de malalties com la diabetis, l’ateroesclerosi, la malaltia renal crònica o la malaltia d’Alzheimer.
Dades inicials de 1.172 subjectes mostren com aquesta fluorescència s’associa de forma significativa amb la suma del nombre de plaques d’ateroma de les artèries caròtides i femorals. Per això, amb el premi es pretén analitzar aquesta relació i establir si els AGE poden ser un indicador de major càrrega ateromatosa en població de risc.

El Grup bàsic i clínic d’Immunologia i Endocrinologia està liderat per Albert Lecube, que també és el cap de Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i professor de la Universitat de Lleida. Actualment, també s’està fent aquesta prova no invasiva en el projecte ‘El bus de la salut’.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cremen sis vehicles i una pila de deixalles de matinada a Blanes

Notícia següent

Abelló reclama una partida pressupostària per fer realitat el projecte Illa Corsini

Notícies relacionades