Categories: Uncategorized @ca

La URV desenvolupa un nou sistema informàtic per determinar el risc de retinopatia diabètica

Un equip format per investigadors del grup de recerca Itaka de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i metges de l’Institut Català de la Salut han desenvolupat un sistema informàtic que ajudarà als metges de primària a determinar el risc de desenvolupar retinopatia diabètica. Així, a través del programa ‘Retiprogram’ s’aconsellarà quan cal fer la prova del fons d’ull i es prioritzarà els pacients que tenen més factors de risc per evitar proves innecessàries i reduir la despesa sanitària. Els investigadors calculen un estalvi de 15,4 milions d’euros en el sector sanitari del Baix Camp-Priorat.

“Fent-ho bé, i implicant els metges de família en la lectura de les imatges del fons d’ull cada any, només podem arribar al 30% de la població diabètica”, ha apuntat el doctor Pere Romero, cap de servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Per Romero, detectar i fer el seguiment adequat de les lesions a l’ull “és important, ja que se’n pot evitar l’evolució incidint en els controls estrictes de la glucosa, la pressió arterial i els lípids”.

Així, des de fa sis anys l’equip d’investigadors de la URV ha treballat per desenvolupar un nou sistema informàtic. ‘Retiprogram’ permet als professionals de la salut prendre decisions i a determinar el risc personalitzat de desenvolupar retinopatia diabètica a partir dels valors de les característiques clíniques que hi tenen més influència. Per fer-ho, els investigadors han analitzat les dades de milers de pacients: “A través de les tècniques de l’anàlisi intel·ligent de dades, hem relacionat els valors de cada pacient amb el fet que tinguin o no retinopatia”, ha explicat Antonio Moreno, un dels investigadors.

De fet, han dissenyat una calculadora de factor de risc incorporant els paràmetres que més influeixen en la retinopatia -temps que fa que el pacient té diabetis, control de la hipertensió o nivells d’hemoglobina, entre d’altres-, i a través de tècniques d’intel·ligència artificial. Així, la calculadora aconsella un marge de temps per a la visita següent, que pot anar des dels sis mesos fins als tres anys. D’aquesta manera, s’optimitzen els recursos sanitaris i es prioritza les persones que tenen més risc -el 62% dels pacients de diabetis són casos sense risc.

Segons els càlculs fets pels investigadors, la posada en marxa d’aquest programa permetrà reduir el cost econòmic per pacient cribat de 482 a 1.348 a euros. En total, es preveu que suposi un estalvi global de 15,4 milions d’euros, tot tenint en compte els 17.792 pacients diabètics al sector sanitari Baix Camp-Priorat.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El PSC desborda el míting de Tarragona i tanca files amb Sánchez

El PSC ha celebrat el seu míting central del Camp de Tarragona en una sala…

1 hora fa

Puigdemont retreu a Illa que “vagi al comitè federal a recollir instruccions”

Carles Puigdemont llança un avís en el segon dia de campanya des d'Argelers: "Això no…

2 hores fa

Ferida greu una nena de 7 anys en ser mossegada a la cara per un gos

Una nena de 7 anys va rebre diverses mossegades per part d'un gos que li…

2 hores fa

Aragonès exclama que les retallades arribaran si ell no surt president

Un canvi d'ubicació per la previsió temporal ha fet que l'espai protagonista de l'acte de…

2 hores fa

Aprovada la remodelació del carrer d’Elkano del Poble-sec de Barcelona

La comissió de govern va aprovar definitivament el projecte executiu de remodelació del carrer d’Elkano…

2 hores fa

El PP vol que Catalunya sigui la comunitat que pagui els impostos més baixos

El cap de llista del Partit Popular (PP) per Girona a les eleccions al Parlament…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.