Dissabte, 9 de novembre de 2024
És notícia

La Regió Sanitària de Girona incrementa els equips d’atenció precoç a la psicosi

El Santa Caterina acull aquesta tarda una jornada centrada en com abordar la malaltia

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) va posar en marxa a finals de l’any passat dos programes d’intervenció precoç a la psicosi, un a Figueres i l’altre a Platja d’Aro (Baix Empordà), amb l’objectiu d’atendre les necessitats de la població d’entre 14 i 35 anys. Aquests equips se sumen als que ja hi havia a Blanes (Selva) i a Girona i estan integrats per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un treballador social i un infermer. Segons les darreres dades registrades, 375 persones s’han incorporat al programa ja consolidat del Gironès i 183 al de la Selva, amb una mitjana de persones tractades l’any de 134,85, en el cas de Girona i de 77,33, en el de Blanes. L’esquizofrènia i altres formes de psicosi són una de les primeres causes de discapacitat al món. Aquest dijous l’hospital Santa Caterina acull una jornada centrada en com abordar aquesta malaltia i la seva intervenció precoç.
Els estudis apunten que les persones que desenvolupen uns psicosi de llarga evolució tenen una disminució de l’esperança de vida de 15 anys i, en la majoria dels casos, l’inici de la malaltia es produeix abans dels 25 anys. Per això, la intervenció precoç és tant important.

L’IAS va posar en marxa a finals de 2017 dos programes d’intervenció precoç a la psicosi (EIP), un a l’Alt Empordà (Figueres) i un al Baix Empordà (Platja d’Aro) per atendre de forma precoç les necessitats estimades de la població de referència de 14 a 35 anys. Aquests equips se sumen als ja existents, ubicats a la Selva Marítima (Blanes) i el Gironès- Pla de l’Estany (Girona). Els EIP estan formats per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un treballador social i un infermer.

Segons les darreres dades, al programa del Gironès-Pla de l’Estany s’hi ha incorporat 375 persones i en el cas de la Selva marítima, 183. L’efectivitat d’aquestes programes s’avalua amb un indicador anomenat “període de psicosi no tractada” (les setmanes que han transcorregut entre l’aparició del primer símptoma i el tractament efectiu, preferentment farmacològic). El programa és més eficaç quan hi ha menys interval de temps entre l’aparició dels símptomes i el tractament.

En aquest sentit, els dos programes obtenen un resultat de vuit setmanes, un període de psicosi no tractada “òptim”. La continuïtat assistencial supera el 83% en el cas de Girona i el 87% a Blanes. La freqüentació de visites per persona l’any és de 20.

Des de l’IAS destaquen com a indicadors de qualitat el percentatge de persones que reben un tractament psicològic (70,80 al Gironès i 66,09% a la Selva) i la millora clínica de les persones ateses, que se situa en ambdós casos a prop del 80%.

Aquest dijous a la tarda, el Santa Caterina acull una jornada centrada en com abordar la malaltia i la seva intervenció precoç. Durant l’acte, s’exposaran les conclusions del “Llibre Blanc: situació general de la intervenció primerenca en psicosi”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria presenta el 3r Familiari, el calendari educatiu de promoció de la salut i parentalitat positiva

Notícia següent

Atrapen tres lladres en dos dies quan robaven a cases de Girona i Sils

Notícies relacionades