Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

La DO Penedès adverteix que l’atac extraordinari d’un fong pot provocar pèrdues de gairebé el 15% a la collita de raïm

Els viticultors auguren que la caiguda de producció per culpa de l’excés de pluges repercutirà ara en els preus del producte

Detall de raïm malmès pel fong míldiu. (ACN)
La DO Penedès alerta que la vinya ha patit un atac extraordinari del fong míldiu que pot arribar a malmetre “entre el 10 i el 15%” del conjunt de la collita d’aquest any. El president de l’organisme, Josep Maria Albet, ha assegurat que aquest estiu s’ha constatat “una infecció generalitzada al Penedès amb pèrdues importants per a alguns pagesos”. El motiu, ha detallat, és la gran quantitat de pluja que ha caigut durant la primera meitat de l’any. Això ha provocat un augment d’humitat a la vinya, fet que ha accelerat la capacitat de reproducció del fong, habitualment present a la vinya, però no amb tanta virulència. Albet ha assegurat que alguns pagesos ja calculen que perdran fins a 100.000 quilos de raïm. A un mes aproximat de l’inici de la verema, el sector augura que la pèrdua de producció repercutirà en el mercat, sense descartar un augment del cost de quilo de raïm.
El president de la DO Penedès ha reconegut que bona part dels pagesos han pecat d’un “excés de confiança” en la cura de la vinya degut a la sequera acumulada durant els últims tres anys. “Els viticultors estaven relaxats”, ha afirmat, lamentant que el míldiu s’ha estès per gran part del territori malmetent la collita.

Segons Albet, que dirigeix el celler Albet i Noya a Sant Pau d’Ordal, la pluja acumulada els primers sis mesos de l’any feia preveure que la propera collita seria “important”, calculant que es podia arribar a incrementar un 50% el raïm recol•lectat el 2017. “Però ara tothom està neguitós perquè hi ha pèrdues importants”, ha lamentat.

Segons Albet, les pèrdues se centren principalment en les varietats Macabeu i Ull de llebre, mentre que l’afectació és molt irregular entre els centenars de viticultors que tenen vinyes arreu del Penedès. Així, ha assegurat que hi ha pagesos als quals el míldiu els ha fet malbé el 100% d’alguna parcel•la, mentre a altres l’afectació voreja el 50%, i també es constata que hi ha vinyes de les zones més elevades que han aconseguit salvar-se de la plaga. Per aquest motiu, xifra vora el 15% la mitjana de tot el raïm que es perdrà.

Arribats a mitjans de juliol, Josep Maria Albet ha assegurat que “el mal quantitatiu ja esta fet, i ara caldrà veure si s’està davant d’un dany qualitatiu”. A l’espera de com evolucioni el raïm –que tot just està madurant i generant sucres-, el president de la DO Penedès ha vaticinat que aquest any hi haurà canvis en el preu que es pagarà durant la verema, prevista a partir de mitjans d’agost.

En aquest sentit, ha senyalat que, abans de la plaga de míldiu, el sector s’havia plantejat abaixar preus perquè es preveia que hi hauria una collita molt abundant, però ha assegurat que el nou escenari obligarà, com a mínim, a mantenir els imports de l’any passat. “Sembla que no baixaran i fins i tot podrien augmentar”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vilanova i la Geltrú reuneix més de seixanta obres d’art sobre “l’ànima” del bestiari festiu d’arreu de Catalunya

Notícia següent

En estat crític un nen de 10 anys que ha estat a punt d’ofegar-se a la platja de Coma-ruga

Notícies relacionades