fbpx
Diumenge, 3 de març de 2024
És notícia

La CUP Tortosa defensa la participació, el feminisme i l’ecologisme com a eixos primordials i transversals en el seu programa

Avatar photo
Sergi Arnau, portaveu de CUP Tortosa.

En els últims anys hem vist mobilitzacions en defensa de la sanitat i educació pública, d’unes pensions dignes, pels drets dels animals, actes de desobediència de la PAH, i especialment les mobilitzacions pel dret a l’autodeterminació i les dels darrers 8 de març. A dia d’avui hi ha una major exigència popular pel que fa referència a la qualitat democràtica: cada vegada més veïns i veïnes volen saber millor què està passant, i volen que la seva veu siga tinguda en compte en contextos de participació col·lectiva. En un moment on la dinàmica general és que els centres de decisió siguen cada vegada més opacs i allunyats de la població, la CUP Tortosa vol retornar la capacitat de debat i de decisió a la ciutat.

Cal anar més enllà i construir nous instruments i noves garanties democràtiques a través d’estructures que estiguin pensades en clau de democràcia directa i popular. Cal per tant, obrir les portes de l’Ajuntament a la participació ciutadana, exigir que l’urbanisme, les polítiques socials, les inversions més importants… es puguen decidir entre la ciutadania i no en despatxos tancats. I cal també desemmascarar els anomenats pressupostos participatius d’ERC i PDCAT, que no són més que un concurs de propostes, on entitats i persones de la ciutat pidolen una part dels 200.000€ que es destinen.

La CUP Tortosa ha realitzat una roda de premsa als terrenys de Renfe/Adif, perquè “considerem que l’ús que se li doni als terrenys ha de venir definit a partir d’un procés participació obert als tortosins i les tortosines. No acceptarem el preu de 4 milions signat al conveni actual, cal un preu social no de mercat, i situem una línia vermella: dels 22.500m2 ni volem que ni un m2 es privatitzi per a promocions immobiliaries o aparcaments a canvi de permutes, concessions, urbanitzar o equipaments”, ha dit Sergi Arnau, portaveu de la candidatura.

En matèria de participació, les seves propostes principals són els següents:

– Contractar una persona tècnica de participació ciutadana per dinamitzar i fomentar la participació de la ciutadania en les iniciatives que vagen sorgint en este sentit, i per fer de la participació ciutadana un eix transversal que s’aplique en tots els àmbits.

– Fer uns pressupostos participatius amb capacitat de decisió de la ciutadania. Ciutadania participa de manera activa en la decisió de quines inversions prioritzar, quins equipaments, quines actuacions urbanístiques.

– Afavorir la participació de les entitats i de la ciutadania en les Festes de Tortosa, el Renaixement i les activitats culturals i lúdiques que s’organitzen. Que el seu contingut el poguem decidir entre totes i no tan sols el Regidor/a de Festes.

– Reformular el Reglament de participacio ciutadana a traves d’un proces participatiu.

– Apostar per les noves tecnologies com a eina de participació, especialment en la realització de tràmits.

– Portar a terme assemblees periòdiques obertes a la ciutadania.

– Organitzar els Consells de poble i de barris i Crear consells sectorials amb poder decisori i amb competències.

– Promoure una major participació als plens de les entitats i associacions municipals.

– Augmentar el número de plafons d’anuncis per a entitats i Col·locar plafons informatius de l’Ajuntament als pobles.

– Facilitar que els espais i edificis de titularitat pública estiguen a disposició de les entitats i dels ciutadans.

– Reforçar el teixit associatiu mitjançant una política de suport a totes les entitats, evitant qualsevol tipus d’ingerència política.

– Revisar l’Ordenança de civisme mitjançant participació ciutadana i derogar-ne els punts manifestament classistes i racistes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC de Tortosa vol “obrir les portes de l’Ajuntament a tota la ciutadania”

Notícia següent

“Volem guanyar per continuar el programa que tenim començat”

Notícies relacionades