Tàrrega ja es troba immersa en la celebració de la Festa Major, que s’allargarà fins al dimarts 14 amb un total de cinquanta propostes a la programació. El tret de sortida oficial fou el Pregó celebrat divendres a la Casa Consistorial i que enguany pronuncià Antoni Tàcies, president de la Societat Ateneu. La capital de l’Urgell ha honorat així l’entitat amb motiu del seu centenari, efemèride que també s’ha vist reconeguda amb la concessió de la Creu de Sant Jordi. Durant la seva al·locució, Tàcies va traçar un recorregut sentimental per la història de l’entitat amb els seus moments dolços i amargs. Evocant alhora els seus records personals, Tàcies enaltí “la capacitat de treball de les persones i seccions que des de l’Ateneu han servit a l’interès general de la ciutat”. Posà com a exemple la secció de civilitat, la qual “dona valor a la paraula i la pluralitat”.
D’altra banda, Tàcies rememorà equipaments de l’Ateneu que han esdevingut emblemàtics com la sala-teatre, que en el seu temps albergà balls i projeccions de cinema; o la cafeteria, punt de trobada de diverses generacions de targarins i targarines. El pregoner remarcà la revifalla de propostes culturals que actualment nodreixen la programació de l’entitat i agraí el suport rebut per part d’institucions i administracions. Finalment, va fer una crida a treballar plegats “per fer créixer el sentiment de pertànyer a una comunitat”. El pregó omplí de gom a gom la Sala de Plens de la Casa Consistorial. L’acte va concloure amb la signatura al Llibre d’Honor i el lliurament d’una reproducció de l’escut de la ciutat per part de l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. La primera edil va manifestar que “l’Ateneu és una entitat viva que ha servit d’empara per al naixement d’altres associacions i col·lectius en favor de la cultura”.
Debut de la Targafera
El Pregó fou precedit per la Tronada, que també encengué Antoni Tàcies, i l’Eixideta, cercavila i balls de cultura popular que protagonitzen els infants de la ciutat. El principal reclam d’aquest 2019 fou l’estrena d’un nou element del bestiari local: la Targafera, la cucafera de l’agrupació infantil de tabals Targalets. Augmenta, per tant, la família d’exponents de cultura tradicional de Tàrrega, un dels signes d’identitat de la Festa Major. La Targafera és una creació de l’artista Agnès Pla de Guissona, responsable dels dissenys de bona part del bestiari targarí. L’Eixideta, que se celebrà a la recentment renovada plaça Major, comptà amb la participació d’Arquets Infantil, Àliga Petita, Coral Infantil Mestre Güell, Petits Diables de BAT, Bastoners Petits de l’Esbart Albada, Grallers de la Barra i Corral Nou, Gegants, Nans i Gegantons de les escoles.
Bon inici del cartell musical
Altres moments de la primera jornada de la Festa Major foren els concerts dels Apastafunk!, banda targarina de funk i soul; i els Mambo Jambo, encapçalats pel conegut saxofonista Dani Nel·lo. La nit de divendres també concentrà aficionats a la música electrònica gràcies a la sessió de DJ Blanca Ross (és notòria la presència d’artistes femenines al cartell de la Festa Major). Dissabte van prendre el relleu Doctor Prats, Sense Sal i Porto bello, plats forts de la programació. Les bandes, a més, estrenaran nous enregistraments discogràfics.
Estrena del nou àlbum de The Targarians
El grup local The Targarians ha estat aquest dissabte una altra de les cites imprescindibles. Els vuit membres de la banda han presentat en directe les cançons del segon àlbum, titulat “Crida amb mi”. Ha estat en el marc del vermut popular de l’Associació Agrat a la llera del riu Ondara, que ha registrat una elevada afluència de públic. Al mateix temps, la quitxalla ha gaudit de jocs i tallers de Qualia i Anima’ns amb el suport de la Regidoria de Cultura. Els esports i el lleure han marcat també l’agenda amb la Trobada de Motards, la 10a Tirada de Bitlles Catalanes i la 9a Mostra de Bonsais. En paral·lel, la cultura tradicional torna a dominar amb moments com el Corre-Tossino, l’exhibició de Diables BAT i l’espectacle La Nit del Tararot de Guixanet. Val a dir que la Festa Major de Tàrrega disposa per primera vegada d’un Punt Violeta contra les violències sexistes, masclistes i LGTBIfòbiques. És un espai d’atenció, prevenció i sensibilització atès per personal qualificat a l’Espai MerCAT, a l’epicentre dels concerts.