“Abans de presentar la demanda de concurs, si no queda cap altre remei, la intenció del consell rector és que amb tot el líquid obtingut es procedeixi a repartir en proporció”, ha detallat a l’ACN l’advocat contractat per la cooperativa, Rodrigo Fernández. Hi ha uns 140 afectats. La concreció de la venda de les oficines, el magatzem i l’agrobotiga de la Cooperativa és una de les qüestions pendents. Si es materialitza la compra per part de Coselva i l’Ajuntament, s’obtindria uns 520.000 euros. Són xifres, però, que encara cal perfilar.
Per a la pròxima assemblea, que es podria celebrar entre finals de mes o principis de gener, es presentaran els nous comptes; es posarà damunt la taula la venda dels béns immobles, si ja s’han concretat les ofertes, i també la dissolució de la secció de crèdit.
Pel que fa als comptes, el consell rector ha formulat els del 2017, que presenten clares diferències amb els de l’any anterior. “Posen en relleu les deficiències que ja havia detectat el Departament d’Economia amb motiu de l’acta d’inspecció però també altres deficiències”, ha explicat Fernández.
“S’havia fet constar que les imposicions dels socis pujaven a tres milions d’euros, quan en realitat pugen a cinc; hi ha dos milions més de passiu i un milió i mig menys d’actius, que s’han acreditat que no existien tot i que els últims comptes en feien menció”, ha detallat l’advocat contractat per la cooperativa.
A principis d’octubre es va fer públic que la secció de crèdit de la cooperativa s’havia quedat sense liquiditat. En l’auditoria dels comptes del 2016, després d’una inspecció d’Economia, es va detectar que hi havia números que no quadraven. En aquell moment es va començar a apuntar a documentació alterada o falsificada, una comptabilitat retardada i desajustos d’actius i passius que van conduir a la manca de liquiditat pràcticament total. Es va xifrar el forat en 4,5 milions d’euros.
Segons Fernández, després de l’acta d’inspecció d’Economia es comença a recopilar informació i és quan es fa evident que “la secció de crèdit s’estava portant de manera irregular des de feia molts anys”, des d’abans del 2005. “És una pràctica que s’arrossegava des de feia molt de temps”, ha assegurat.
Els veïns de l’Aleixar, un poble amb menys d’un miler d’habitants, continuen mostrant el seu malestar amb cassolades a prop del domicili de l’exdirectora de la secció de crèdit per la seva posada en llibertat provisional de després que el jutge acceptés la fiança.
Dimarts al vespre es va celebrar la primera assemblea extraordinària des que es va conèixer el forat, i va servir per aprovar –de manera unànime- el nomenament d’un nou auditor, que compta amb l’aval de la Federació de Cooperatives de Catalunya.