Dimecres, 12 de juny de 2024
És notícia

Ipcena qualifica d'”il·legal” i “perversa” la decisió de retirar el darrer niu de cigonya de la Catedral Nova de Lleida

Avatar photo

L'entitat ecologista anuncia que recorrerà per totes les vies el permís concedit al Capítol per part de la Generalitat

Ipcena considera d'”il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica” la decisió de la Generalitat d’autoritzar la retirada del darrer niu de cigonya que queda a la Catedral Nova de Lleida, situat sobre un dels contraforts del temple, després que arquitectes i experts hagin constatat la “situació crítica del monument”. L’entitat ecologista considera que l’administració estaria cometent un presumpte delicte de prevaricació per permetre ara la retirada del niu tenint en compte que en una resolució anterior el Departament de Territori i Sostenibilitat havia prohibit al Capítol de la Catedral de Lleida treure els nius de damunt dels contraforts, mentre sí li autoritzava retirar la resta que hi havia a l’edifici. Des d’Ipcena condemnen que l’autorització suposi “l’expulsió de les cigonyes de la Catedral Nova de Lleida després de viure-hi ininterrompudament durant 33 anys” i ja han anunciat que recorreran la decisió de la Generalitat tant des de l’àmbit social com judicial.
Cal recordar que la Generalitat ha autoritzat la retirada de l’últim niu de cigonya que queda a l’edifici de la Catedral Nova de Lleida, “pel risc per a les persones i per a la conservació i estabilitat de la coberta i els contraforts de l’edifici”, després que hagi estat constatada la “situació crítica del monument” per part dels arquitectes i experts consultats. La resolució dona un termini de quinze dies al Capítol de la Catedral de Lleida per dur a terme l’actuació, de la mateixa manera que per instal·lar les xarxes de protecció de l’edifici, que ja s’han començat a col·locar.

D’altra banda i pel que fa als dos nius retirats recentment, amb anterioritat a la resolució, i que afectaven la coberta de l’Arxiu Capitular de la Catedral Nova, la Generalitat ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu per tal d’avaluar la responsabilitat administrativa que pugui derivar-se d’aquesta actuació. Cal recordar que l’entitat ecologista Ipcena va denunciar els fets davant el Departament de Territori i Sostenibilitat.

La nova resolució de la Generalitat estableix un termini màxim de quinze dies per retirar l’últim niu de cigonya i col·locar xarxes de protecció a la Catedral Nova, segons el projecte acordat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a Lleida, i que serviran per minimitzar el risc de caiguda d’elements estructurals. La Generalitat ha valorat, també, que la decisió “no ha de tenir cap afectació sobre la conservació d’aquesta espècie”.

Es tracta d’una autorització provisional, fins que el Capítol de la Catedral resolgui els problemes estructurals que presenta l’edifici. Així, caldrà redactar un projecte de rehabilitació-restauració de les cobertes del temple “amb la incorporació de mesures tècniques de compatibilització de la presència de les aus amb la seguretat i conservació de l’edifici”. L’abast i factibilitat d’aquestes mesures seran avaluades i determinades en el marc de la Comissió Tècnica.

Per a fer això, la Generalitat encarregarà un estudi per analitzar les mesures tècniques que permetin la compatibilitat de les aus i la conservació dels edificis protegits, per tal que serveixi de referència davant d’aquests casos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Centre de Lectura de Reus celebra l’Any Pompeu Fabra

Notícia següent

Soldebre promociona taronges i mandarines ebrenques a la Fira de Berlín

Notícies relacionades