fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Investigacions de l’IRBLleida i la UdL demostren que l’ecografia arterial ajuda a determinar el risc cardiovascular en malalts renals

Avatar photo

Gràcies a una prova econòmica, indolora i accessible es detecten plaques de greix a les artèries, factor que és un predictor en pacients amb malaltia nefrològica

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL) han demostrat que l’ecografia arterial (una prova econòmica, indolora i accessible) millora la predicció que els malalts renals pateixin una malaltia cardiovascular. Mitjançant l’ecografia arterial es detecten les plaques d’ateroma (greix acumulat a les artèries), un paràmetre perdictor d’episodis cardiovasculars, segons han publicat a la revista Plos One. L’estudi s’ha portat a terme amb 2.445 pacients amb malaltia renal crònica, sense antecedents de malaltia cardiovascular, de 81 centres de l’estat espanyol, en el marc del projecte NEFRONA. A més de la visita basal, s’ha fet un seguiment a 48 mesos d’aquests pacients per poder-ne fer l’anàlisi.
La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort en la població mundial i també en els pacients amb malaltia renal crònica. ”Els estudis dels anys 70-80 van demostrar que hi havia una sèrie de factors que distingien bastant bé les persones que tenien malaltia cardiovascular (diabetis, tabaquisme, colesterol i edat, entre d’altres) i amb la informació d’aquests factors es van elaborar unes fórmules de risc que intenten predir la probabilitat d’una persona de tenir un episodi cardiovascular (com per exemple un infart de miocardi) en els següents anys”, ha explicat un dels investigadors i professor de la UdL, José Manuel Valdivielso. Però aquestes fórmules de risc clàssiques subestimen el risc de malaltia cardiovascular en adults amb malaltia renal crònica. Precisament, els malalts renals tenen més complicacions cardiovasculars que els no renals. Per tant, aquest estudi ha buscat una alternativa, un nou paràmetre predictor, com és l’ecografia arterial, per calcular el risc dels malalts renals.
Estudi NEFRONA

El projecte NEFRONA, Observatori Nacional de Aterosclerosi en Nefrologia, és un estudi iniciat l’any 2009 i liderat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), a través de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), i l’IRBLleida. Es tracta d’una iniciativa pionera en la investigació de les malalties arterials i en l’obtenció d’un banc de dades d’imatge i de mostres biològiques que permeten fer diversos estudis i conèixer millor la malaltia aterotrombòtica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Èxit rotund de la 3a Festa de l’Esport de Torredembarra

Notícia següent

La CUP de Tarragona demana que es restableixi el retrat de Puigdemont a la Sala

Notícies relacionades