Categories: Uncategorized @ca

Inesperada història d’exili en un restaurant de Tarragona

Poques persones s’imaginen, en el moment de degustar els plats d’aquest restaurant de cuina mexicana, la història que hi ha al darrere. Situat al carrer Assalt, a la fonda “Adelita” li precedeix una història d’exili d’una nena que, amb només sis anys, va haver d’abandonar Xile com a conseqüència del cop d’estat d’Augusto Pinochet. Paula Varas, en braços de Salvador Allende en una de les fotografies més emblemàtiques del president, a més de ser antropòloga i cursar un Doctorat en Comunicació i Ciències Polítiques, ara regenta un restaurant de cuina mexicana, país que la va acollir a ella i a milers d’exiliats.
Pocs dies després de l’assassinat de Salvador Allende l’onze de setembre de 1973, aquella nena va haver de marxar a l’exili.

“Vaig descobrir l’existència d’aquesta fotografia estant a Mèxic, quan vaig veure’m a la portada d’un diari que parlava del cop d’estat a Xile” va afirmar Paula Varas, que ha vist reproduïda aquesta famosa fotografia en moltes d’altres ocasions en mitjans escrits. “Recordo el dia que em van fer aquella foto, el president Allende va agafar al meu germà, aleshores jo vaig acostar-m’hi perquè jo també volia que m’aixequés”, explica.

Amb només sis anys d’edat, Paula Varas i els seus germans van haver d’amagar-se sols durant els primers dies del cop a l’ambaixada de Mèxic, una casa amb més de 200 persones vivint i dormint al terra; “era molt impactant, sent una nena veure als adults plorant quan sentien que estaven matant gent”. Aquella nena de 6 anys va haver d’abandonar el seu país en menys d’una setmana des que es va iniciar el cop d’estat d’Augusto Pinochet. “Vam ser dels primers grups que vam sortir de Xile, vam anar al aeroport amagats en un autobús envoltats de militars per a no ser identificats” va explicar Paula, destacant que, tot i ser una nena, s’imaginava de que alguna cosa molt dolenta estava passant. Durant la seva fugida, va volar en el mateix avió que alguns familiars d’Allende i va romandre a Mèxic fins als 18 anys, on va aprendre les habilitats culinàries mexicanes que ara ofereix des del seu restaurant de Tarragona.

Solidaritat dels exiliats republicans

Paula admet que van ser rebuts i acollits amb els braços oberts no només pel poble mexicà, sinó per gran part dels exiliats republicans espanyols residents allí: “estudiàvem a l’escola dels exiliats republicans, va ser el poble mexicà qui ens va obrir les portes i l’exili republicà qui ens va acollir” va afirmar Varas.

Alexandre Nadal Ferret

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

L’Hospitalet celebra el seu centenari amb un pregó en clau femenina

L’Hospitalet ha fet cent anys com a ciutat i, com no podia ser d’una altra manera, les Festes de Primavera…

2 hores fa

Rubén Viñuales presideix la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al sector turístic de Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquest vespre la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al…

2 hores fa

L’Aparcament Municipal Torroja rebaixa el preu màxim diari

El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona ha aprovat avui, 24 d'abril, les noves tarifes per a…

2 hores fa

Mor amb 28 anys la influencer Vanessa Konopka després de mesos sense poder tornar a casa

El món de les xarxes socials torna a plorar la mort d’una de les seves protagonistes. Vanessa Konopka, alemanya de 28…

2 hores fa

Fira d’Abril i Dia de la Dansa al Port de Segur de Calafell

El Port de Segur de Calafell acollirà aquest proper cap de setmana dues activitats de les més importants de l’any…

3 hores fa

El Mercat del Carrilet de Reus estrena imatge per al cicle de primavera

Nova campanya per promocionar les activitats de dinamització del Mercat del Carrilet que s'estrena coincidint amb el cicle de primavera.…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.