Dimecres, 11 de desembre de 2024
És notícia

Ignasi Amor: “Cal tenir ben clar que la política va amb la gent jove”

Avatar photo
Ignasi Amor, regidor de Joventut, Festes i Tradicions de la ciutat de Lleida. Foto: Roger Blazquez

Ignasi Amor a part de ser regidor de Festes i Tradicions també ho és de joventut. Ell també és un dels regidors més joves de la nova Paeria. Així doncs, en aquesta segona part de l’entrevista parlarem de polítiques de joventut.

Ara fa tres mesos des que ets regidor de Joventut, Festes i Tradicions, com valores aquesta experiència?

Ha estat un canvi de vida bastant gran, personalment, venia de l’empresa privada i també havia estat regidor a Vallfogona de Balaguer, ara bé, no es pot comparar amb el que suposa estar al capdavant d’una regidoria d’una ciutat amb tants habitants com Lleida. Aquí ens hem de coordinar un equip de 35 persones però de moment tot va molt bé.

Ets un dels regidors més joves i estàs al capdavant de la regidoria de Joventut, creus que sempre s’ha tendit a no donar-li la importància que mereix?

Val a dir que a Lleida feia temps que no teníem un regidor com a tal al capdavant d’aquesta regidoria, abans formava part d’una macro àrea i potser la gent jove podia quedar una mica apartada. Cal tenir ben clar que la política va amb la gent jove en relació amb l’habitatge, l’educació, treball i altres activitats que ens han d’importar molt.

Ara el 2020 finalitza el pla local de joventut actual, com col·laborareu amb els joves i que proposareu des de la regidoria pel nou pla?

Sí, s’ha de començar a redactar i ja estem parlant amb les entitats joves perquè hi puguin participar i també farem una crida a tots els joves que no estiguin en una entitat perquè hi puguin col·laborar. De moment, moltes coses no podrem tocar perquè el pressupost és limitat, ara bé, intentarem que al novembre puguem augmentar-lo una mica.

Normalment, les polítiques de joventut d’Esquerra Republicana han estat capitanejades pel Jovent Republicà (abans JERC). Hi teniu relació amb ells i col·laboreu?

Si, és veritat i per això estem molt en contacte, ja que ens ajudem mútuament. Estan molt animats i treballen moltíssim. De fet, penso que podrem fer moltes coses plegats. També col·laborarem amb altres entitats de ben segur.

Seguint amb les joventuts del partit al qual estàs adscrit, des de fa temps han defensat el model de masoveria urbana, què en penseu d’aquest model?

Sí, de fet, ja estem tenint reunions amb les dues entitats que hi ha ara mateix a la ciutat i considerem que pot ser una eina que transformi el centre històric.

Amb el regidor d’habitatge, vam estar parlant sobre aquest tema i ens va comentar que era un tema complicat, ja que això volia dir que un privat estava disposat a cedir el seu immoble. Ara bé, la pregunta és: creieu que aquesta és la solució real per solucionar els problemes del jovent pel que fa a l’habitatge?

Està clar que no és la solució més optima perquè crec que tots hauríem de tenir la possibilitat de poder llogar o comprar un pis. Ara mateix, per molts joves i no tan joves, és impensable que una única persona pugui anar a viure sol amb comoditat sempre has de buscar companys de pis o altres opcions. Fent referència al tema de la masoveria urbana, creiem que pot ser una eina útil i sobretot al centre històric on hi ha propietaris que tenen en propietat tot l’edifici. Per tant, això ens ajuda al fet que des de l’Ajuntament puguem fer la mediació i des d’aquí ens comprometem a fer un pla, un seguiment i ens agradaria que la Universitat de Lleida també hi pogués col·laborar donant informació.

Canviant de tema, hi ha hagut una polèmica en els últims mesos amb el Casal de Joves de Lleida, els quals demanen un nou espai per poder desenvolupar la seva activitat després dels robatoris patits. Quina serà la vostra posició respecte a aquestes demandes i com col·laborareu amb el Casal de Joves?

Això va passar a un mes de les eleccions i el local que tenen és de l’EMU, per tant, és de l’Ajuntament. El problema és que els hi ha entrat a robar força cops i els últims cops s’han emportat coses de bastant valor. Estem en contacte per tal de mirar a veure si trobem una solució, de moment, els hi hem donat un espai aquí a l’hotel d’entitats que tenim a la Palma on tenen un lloc i poden treballar de forma autònoma com totes les altres entitats mentre estem buscant un altre local.

Perquè vosaltres creieu que, a banda de la regidoria de joventut, hi hagi un teixit associatiu i entitats que treballin de manera independent?

És important que les entitats juvenils s’autogestionin soles i siguin totalment independents. També hi ha d’haver contacte amb la institució i una col·laboració. I si fem referència al Casal de Joves i aquest vol anar una mica més a lluny i anar a un edifici que no sigui purament de la institució, encara que el lloc que tenien fins ara també era de l’Ajuntament, buscarem una solució perquè així sigui.

El Miquel Pueyo en una entrevista feia referència a aquells joves que marxaven perquè aquí a Lleida no trobaven un lloc de treball. Què es plantejarà des de la regidoria respecte a aquesta realitat?

La Universitat crea molts professionals, i ja no només la Universitat també els instituts i altres centres formatius que fan cicles o formació professional, i potser es troben sense sortida. Aquí a joventut hi havia una borsa de treball que funcionava bastant i intentarem recuperar. Som ciutat per créixer, per estudiar i ens falta que també siguem ciutat per treballar i desenvolupar-te.

I en tema de les exigències d’experiència laboral, l’Ajuntament intervindrà amb les empreses per tal que siguin més flexibles? Donat que molts joves no tenen aquesta experiència laboral quan acaben els seus estudis.

És veritat que moltes empreses busquen experiència i pagar un sou baix, per tant, s’ha d’incentivar que no reclamin tant l’experiència perquè si no es dóna oportunitats, els joves no en tindran mai d’experiència.

Va sortir ja la notícia de la creació d’un carnet jove lleidatà, ho vas explicar una mica però ens ho pots detallar una mica més?

Pel que fa al carnet jove estem acabant de parlar amb la Generalitat per tal que Lleida sigui pionera en matèria de carnets joves locals. També estem parlant amb diverses entitats tant culturals, com esportives, com d’altres sectors perquè hi hagi diferents ofertes, descomptes i facilitats per poder accedir a aquestes activitats en un àmbit més local. També hi haurà una col·laboració amb la Universitat de Lleida perquè pugui incentivar-lo.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un camioner en ser atropellat mentre revisava els pneumàtics a l’AP-7 a Tarragona

Notícia següent

Neus Lloveras, nova presidenta de FEGP

Notícies relacionades