L’Ajuntament de Tarragona embotella l’aigua de boca a fi de poder donar resposta en casos d’avaria i emergències, però, sobretot, per promocionar-ne el seu consum, en una iniciativa que es considera pionera a Catalunya. Segons una enquesta de la mateixa empresa municipal d’aigües de Tarragona, Ematsa, només un 9% de la població beu aigua de l’aixeta, però per altra banda, gairebé un 40% opta per gerres de filtratge. Aplicant un sistema similar, però a gran escala, el laboratori d’Ematsa acaba d’estrenar una planta embotelladora que depura l’aigua del clor, amb una capacitat de producció de fins a 400 ampolles/ hora. Les botelles, de 0’5 i 2 litres, degudament etiquetades, seran gratuïtes i es distribuiran a clients afectats per talls de subministrament d’aigua de llarga durada, així com també en esdeveniments esportius.
Predicant amb l’exemple, als plenaris i despatxos de l’Ajuntament de Tarragona ja només s’hi pot trobar aquesta aigua de l’aixeta, envasada a les instal·lacions d’Ematsa. S’estima que en un any en faran falta unes 12.000 ampolles de 2 litres per cobrir les necessitats d’abonats que pateixin talls de subministrament llargs, ja siguin planificats o per una emergència imprevista.
A part de cobrir aquest servei bàsic, però, l’Ajuntament busca convèncer una població tradicionalment poc avesada a veure de l’aixeta. La proximitat amb el mar, i anys de convivència amb una aigua dura de gust salat, han acabat fent que més del 50% de la població prefereixi comprar aigua mineral embotellada.
Ematsa és la primera empresa d’aigües de Catalunya a tenir una planta embotelladora d’aquestes característiques i amb aquest objectiu de promocionar el consum d’aigua de l’aixeta. A Espanya només se’n té constància d’una planta a Madrid i una altra a Valladolid.