Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

El Roser acull la major part de les ofrenes per la Diada a Lleida

Només el PSC i el Comú han portat flors al monòlit que hi ha la Seu Vella, tot i que els segons han fet una ofrena als dos llocs

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, abans de dipositar l’ofrena a l’edifici del Roser, amb representants d’ERC i regidors republicans de la Paeria, l’11 de setembre del 2019. (Horitzontal)

L’antic convent del Roser, ara reconvertit en un Parador Nacional, ha estat l’espai on la majoria de partits, entitats i sindicats han fet l’ofrena floral de la Diada a Lleida. El fet que l’acte institucional s’avancés aquest any dos dies per poder comptar amb la presència del president de la Generalitat ha provocat que la Seu Vella hagi deixat de ser l’espai que capitalitzava la majoria d’actes durant la jornada. El PSC ha estat l’únic partit que ha fet l’ofrena exclusivament a la Seu Vella ja que el Comú n’ha fet una de doble als dos espais. Per primera vegada en 10 anys un alcalde de Lleida ha tornat al Roser l’Onze de Setembre per recordar els fets de 1714, que en el cas de la capital de Segrià es van avançar al 1707 amb la caiguda de la ciutat a mans de les tropes borbòniques.

Uns dels més matiners a fer l’ofrena han estat la delegació d’ERC encapçalada per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que han arribat al Roser pocs minuts després de les nou del matí amb una estelada de grans dimensions. L’espai habilitat al parador per poder fer les ofrenes s’ha quedat petit per acollir tota la gent que ha volgut assistir a l’ofrena republicana que ha comptat amb parlaments de l’alcalde però també del Jovent Republicà. Des de l’any 2009 que l’alcalde socialista Àngel Ros va presidir el darrer acte institucional per la Diada al Roser que un paer en cap no hi anava a portar flors per l’Onze de Setembre.

Pueyo ha assenyalat que des de la seva perspectiva republicana i també de la del govern de la Paeria, el moment es veu de forma complexa, a l’espera d’una sentència que ”creiem que serà dura”. En aquest sentit, ha remarcat que de la mateixa manera que s’ha fet en els darrers 30 anys, els republicans han anat al Roser ”sense cap mena de por” per defensar una ”opció democràtica, pacífica i de llibertat per tothom”. Pueyo ha defugit les critiques de l’absència d’actes institucionals el mateix dia 11 a la ciutat i ha recordat que es va fer l’acte institucional el dia 9 amb el president Torra, dimarts amb una ruta històrica, i aquest dimecres amb les ofrenes de partits i entitats.

Després dels republicans ha fet l’ofrena el grup de JxCat encapçalat pel tinent d’alcalde Toni Postius que ha fet una crida a la participació als actes de la Diada per no restar ”impassibles” davant una situació, la dels presos i exiliats, que és ”única a Europa”. L’altre partit que conforma l’equip de govern municipal, el Comú de Lleida, ha fet la seva ofrena al Roser pels volts de les dotze del migdia i prèviament n’havia fet una altra a la Seu Vella.

L’alcalde Miquel Pueyo, acompanyat d’altres regidors de l’equip de govern, s’ha quedat tot el matí a l’entorn del Roser per anar saludant a tots els partits, entitats i sindicats que han fet la seva ofrena amb motiu de la Diada. S’hi ha pogut veure la Crida –CUP, els CDR, els Castellers de Lleida, la Federació de Colles de l’Aplec del Cargol, els sindicats CCOO i UGT, i clubs esportius de la ciutat, entre d’altres.

El PSC lamenta ”el buit” que hi ha a la ciutat

El PSC ha estat l’únic partit polític de la ciutat que ha fet exclusivament l’ofrena a la Seu Vella. Al monòlit que s’hi va posar fa 10 anys quan es van traslladar els actes en aquest espai perquè al Roser s’hi van començar les obres del Parador Nacional, només hi havia el ram que es va posar el dia 9, el del Comú, un que es va posar dimarts per la Marxa de Torxes, i un altre de l’Orfeó Lleidatà. El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha lamentat el ”buit” que hi ha a la ciutat per la falta d’actes institucionals per la Diada. Ha dit que això és un ”fet insòlit” i ho ha atribuït a què el govern municipal està ”desorientat”. És per això que ha apostat per insistir, des de l’oposició, a ajudar a contribuir a crear un camí per construir ”la unitat social”.

D’altra banda, tant Cs com PPC no han fet cap ofrena amb motiu de la Diada ni tampoc cap dels seus representants s’ha deixat veure en els actes oficials.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos anys d’internament per a una menor que va apuntar dos mossos amb l’arma d’un d’ells a Tarragona i va prémer el gallet

Notícia següent

Salou celebra la Diada Nacional de Catalunya amb bona participació de les entitats i la ciutadania

Notícies relacionades