fbpx
Diumenge, 3 de març de 2024
És notícia

El MACBA amplia les seves instal·lacions i el Cap Raval Nord ja té nova ubicació

L'anunci desencalla més d'un any de negociacions i de controvèrsia entre administracions

Imatge de l’exterior del MACBA de Barcelona. ACN.
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) s’ampliarà finalment per la Plaça dels Àngels i el CAP Raval Nord s’ubicarà a la capella de la Misericòrdia. Així s’ha anunciat aquest dimecres des del museu, on s’ha donat a conèixer la nova proposta d’ampliació del museu inclosa a l’Estratègia MACBA 2022 després d’una reunió del Consell General. El MACBA creixerà així per la mateixa plaça dels Àngels i ho farà en un edifici annex al Convent dels Àngels. L’anunci desencalla més d’un any de negociacions i de controvèrsia entorn a quina havia de ser l’ubicació del CAP Raval Nord i per on s’havia d’ampliar el MACBA. “És un acord que ens satisfà a tots”, ha destacat la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga. Mentre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el fet que el CAP s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia i que el MACBA s’ampliï a la plaça és “satisfactori” i “un bon exemple de diàleg i interlocució entre administracions”.
Han anunciat l’acord l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga; el director del MACBA, Ferran Barenblit; la subdirectora General de Promoció de les Belles Arts-Ministeri de Cultura, Begoña Torres, i la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes. Tots ells han volgut destacar la importància de l’acord que s’ha produït entre totes les administracions.

Colau ha destacat que aquesta és una solució “satisfactòria” tant per l’ampliació “necessària” del MACBA com per la ubicació definitiva del CAP Raval Nord. “És un dia important per Ciutat Vella, per la cultura i la sanitat pública”, ha assegurat. Colau considera que el fet que el CAP s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia i que el MACBA s’ampliï a la plaça és “satisfactori” i “un bon exemple de diàleg i interlocució entre administracions”.

La consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, ha manifestat que és un dia en què tothom ha d’estar content per l’acord i ha assegurat que l’ampliació del MACBA es realitzarà en un lloc que “satisfà a tothom”. Ha remarcat el “consens” al què han arribat totes administracions que “han estat generoses en les concessions i les negociacions que s’han fet. No ha estat fàcil, ha estat un debat encès entre les diferents administracions i amb el veïnat”. Vilallonga ha destacat que amb aquest acord “hi guanya la cultura de Catalunya i la que representa el MACBA”.

Per la seva part, el director del MACBA, Ferran Barenblit, ha afirmat que aquesta és “una solució òptima pel museu, per la ciutat i pel CAP. És un gran dia perquè hem trobat la solució perquè fos possible, una solució que permetrà una reorganització dels espais molt ambiciosa”.

MACBA

Barenblit ha dit que la idea és ampliar l’edifici del convent per la seva banda nord amb un cos annex que permetrà “reorganitzar els propis espais del convent i de la Capella dels Àngels. L’ampliació busca generar espais necessaris”, ha manifestat, al temps que ha remarcat que guanyen metres quadrats respecte la proposta inicial en relació a la Capella de la Misericòrdia. “Abans parlàvem d’uns 2.000 metres quadrats i ara s’estaria en més de 2.8000 metres quadrats expositius sense comptar l’espai de pàrquing”, ha detallat el gerent del MACBA, Josep Maria Carreter.

Finals del 2022

“En el nou edifici tot serà espai expositiu”, ha explicat Carreter, que ha concretat que una de les propostes és que el nou edifici tingui una planta baixa més dues plantes més. El projecte aprovat preveu la unificació dels espais de l’edifici del Convent dels Àngels per a ús expositiu amb un afegit volumètric que reordenarà la plaça dels Àngels. La proposta arquitectònica requerirà un concurs públic que es convocarà a principis de l’any vinent. El calendari d’obres hauria d’acabar a finals del 2022, ha detallat Carreter.

El Consorci revertirà la cessió d’ús de la Capella de la Misericòrdia a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció d’un nou Centre d’Assistència Primària. “És un pla especial per un tema de volumetries i és més ràpid”, ha dit Colau, qui ha afegit que “la qüestió urbanística és més senzilla en el cas del CAP que de la plaça”.

La decisió d’on s’havia de construir aquest nou centre d’atenció primària va quedar aparcada abans dels comicis municipals. La revocació de la concessió de la Capella de la Misericòrdia per ampliar el MACBA va quedar paralitzada després que el govern municipal la retirés del ple el maig passat, pel poc suport que tenia entre els grups, i així poder-la tornar a votar en futurs plenaris. Tot i que el Servei Català de la Salut (CatSalut) havia assegurat, el novembre, que el solar de la Misericòrdia era el “darrer tren” per al CAP i, fins i tot, que es tractava d’un moment de “caixa o faixa”, les dificultats per cedir aquest espai van portar a plantejar una ubicació alternativa, just a tocar del museu, al carrer de Ferlandina. És l’espai conegut com el ‘cub’. Una opció que finalment s’ha descartat. De fet, la ubicació del CAP Raval Nord al ‘cub’, l’espai a tocar del MACBA, no acabava de convèncer a l’Ajuntament de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Generalitat dóna un nou impuls al programa de mentoria per a persones refugiades a Tarragona

Notícia següent

Implanten una tecnologia per a la neurorehabilitació al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

Notícies relacionades