Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

El caçador acusat pel doble crim d’Aspa serà jutjat dos anys després dels fets

Un jurat popular haurà de decidir si Ismael Rodríguez va actuar amb la intenció de matar els dos agents rurals

Exactament dos anys després del doble crim, dilluns 21 comença a l’Audiència de Lleida el judici al caçador acusat d’haver matat dos agents rurals, el 21 de gener de 2017 a Aspa (Segrià). L’acusat, Ismael Rodríguez, va disparar dos trets a cadascú amb una escopeta, sense llicència. Serà un jurat popular qui decidirà si s’ha de condemnar l’acusat, que ja va confessar el crim, per homicidi, tal com sol·licita la defensa, o per assassinat, tal com demanen la fiscalia i les acusacions particulars, en considerar provada la intenció de matar. Està previst que les declaracions s’allarguin fins dimecres.
Rodríguez està acusat d’haver matat dos agents rurals, Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, el 21 de gener del 2017 quan feien un control rutinari de caça al vedat d’Aspa (Segrià). L’assassí confés, veí de Vacarisses (Vallès Occidental) i de llavors 28 anys, els va disparar amb una escopeta, sense llicència. El judici es farà amb jurat popular: 7 homes i dues dones que es van escollir divendres.

L’acusat està en presó provisional des que es va fer la reconstrucció dels fets, el 24 de gener de 2017. Tot i que la seva advocada, Montserrat Torres, ha intentat en repetides ocasions que sortís en llibertat provisional, l’última fa només deu dies al·legant que havia de ser pare en sis mesos, l’Audiència de Lleida ho ha descartat en entendre que existeix risc de fugida.

El dia del crim, Rodríguez no va recollir l’autorització per caçar al vedat i tenia caducada la llicència per fer servir l’arma homicida, que estava a nom d’un amic. És per això que dilluns també s’asseurà al banc dels acusats el propietari de l’arma, Miguel Àngel F. S., acusat de cooperador necessari.

Fiscalia i acusacions demanen que se’l condemni per assassinat

El ministeri públic qualifica el doble crim d’assassinat i sol·licita que se li imposin 23 anys i 8 mesos de presó per cada assassinat (tenint en compte l’atenuant de confessió) i un any de presó més per tinença il·lícita d’armes. En total, 48 anys i quatre mesos de presó, A més, demana que l’acusat indemnitzi els familiars de les víctimes (dones, fills i pares) amb més d’un milió d’euros en total. Pau Simarro, advocat que representa les famílies de les víctimes, eleva la petició de pena fins als 51 anys de presó.

Segons el ministeri públic, l’acusat va efectuar dos trets a cada agent, els primers a una distància d’entre 3 i 6 metres però els segons quan ja eren a terra i a l’altura del cap. L’escopeta que duia, afegeix, només podia disparar tres trets així que “va haver de recarregar l’arma per disparar el quart”. És per això que la fiscalia considera provada la intenció de matar de l’acusat i qualifica el crim d’assassinat amb traïdoria en concurs amb un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat perquè va actuar “per evitar ser descobert d’altres delictes”.

Per la seva banda, la defensa de l’acusat, intentarà demostrar al judici que Ismael Rodríguez va disparar sense voluntat de matar. Tot i que la seva advocada no ha avançat la seva estratègia, està previst que el mateix dilluns presenti un informe psicològic d’un pèrit privat per intentar demostrar que Rodríguez va actuar afectat per alguna patologia mental.

Guió del judici

Està previst que dilluns 21 de gener declarin els acusats i sis Mossos d’Esquadra encarregats de la investigació. Aquest és l’únic dia que la sala ha previst que s’allargaran les declaracions fins a la tarda. Per dimarts hi ha programades les declaracions de cinc Mossos més, deu testimonis, entre ells alguns caçadors, així com els pèrits forenses. Dimecres està prevista la declaració d’altres pèrits, com ara els de balística, i les conclusions i informes de les parts. Dijous es lliurarà l’objecte del veredicte al jurat que haurà de valorar els fets exposats, sense límit de temps. Un cop fet públic el veredicte serà l’Audiència de Lleida qui estableixi la condemna exacta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pere Vila demana que s’actuï per convertir l’aeroport de Girona en un reforç d’El Prat

Notícia següent

Els centres cívics de Tarragona obren inscripcions a les activitats d’hivern-primavera

Notícies relacionades