Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Dos nous pisos a Amposta reforcen la xarxa d’atenció a persones amb problemes de salut mental

Les Terres de l'Ebre disposen actualment de 16 places, que permeten potenciar l'autonomia personal i afavorir la integració dels malalts

Pla general dels responsables de la Fundació Pere Mata i del Departament de Treball al pis escola de la Unitat Polivalent d’Amposta. Foto: ACN.
Amposta disposa de dos pisos de suport per a persones amb problemes de salut mental operatius des de principis d’aquest mes de juliol. Són concretament sis places –ampliables a vuit- que gestiona la Fundació Pere Mata i estan concertades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquests habitatges, integrats en comunitats de propietaris com els altres residents, permeten a les persones malaltes potenciar la seva autonomia personal i social, afavorint la seva integració a la vida comunitària, amb la supervisió diària i suport d’un equip professional. La seva posada en marxa suposa ampliar el nombre de recursos d’aquest tipus a les Terres de l’Ebre en quinze places –nou de les quals, a Tortosa-.

De moment, són dos els usuaris que han inaugurat aquests pisos de suport, tot i que la idea és arribar als vuit previstos pròximament. “Fomentem l’autonomia de la persona i fem que la inserció a la comunitat sigui el més normalitzada possible”, ha indicat Lucía Martínez responsable de la xarxa de pisos de suport de la Fundació Pere Mata. Així, ha precisat, les persones malaltes treballen el dia a dia a l’habitatge, fomentant hàbits, com l’ alimentació saludable, supervisió de la medicació o la inclusió a recursos diürns com centres de dia o clubs socials perquè puguin fer activitats i no passin tot el dia al pis.

Personal d’atenció directa, monitors auxiliars de domicili, acudeixen els 365 dies de l’any per ajudar-los en aquestes tasques. La idea és que puguin ocupar-lo temporalment per facilitar la integració –establint-se per elles mateixes o als seus domicilis habituals- així com permetre la rotació de les places i l’entrada de nous usuaris.

De forma paral·lela, i vinculada a la posada en marxa d’aquests pisos, la Fundació Pere Mata ha posat en marxa a la seva Unitat Polivalent a Amposta un pis-escola que, en bona mesura, serveix també de pont per a les persones malaltes perquè puguin accedir a aquests habitatges. Està en funcionament des de principis de mai i compta amb mitja dotzena d’usuaris. Segons la directora mèdica del centre, Cristina Vila, aquest equipament permet ajudar a donar-los “la capacitat perquè puguin viure de forma independent”, aprofitant tots els recursos i sota l’atenció dels terapeutes de l’hospital.

Ajudar de forma completa

“Fins ara, no podíem donar de forma completa tota l’ajuda per abordar la seva recuperació i funcionalitat”, apunta Vila. Únicament es programaven tallers concrets, com de cuina, per treballar en aquesta línia. Aquest pis escola canvia la perspectiva en aquest sentit perquè permet també preparar les persones malaltes, no només per poder accedir als pisos de suport, sinó també per establir-se en un domicili propi o tornar al familiar, tenint en compte que, en molts casos, deixen de tenir el suport de les famílies, perquè es fan més grans, i es veuen abocats a viure sols. “Treballem els hàbits quotidians i millorem la seva qualitat de vida”, ha resumit. A les Terres de l’Ebre, segons ha precisat, hi ha un es 2.000 persones que pateixen trastorns mentals greus o complexos a les quals es dirigeix aquest servei. La gran assignatura pendent, però, segons reconeix el gerent de la Fundació Pere Mata, Enric Cardús, és la seva integració laboral al territori, encara molt baixa.

La directora dels serveis territorials del Departament, Rosanna Fatsini, ha subratllat, per la seva banda, que la posada en marxa dels pisos permet “equilibrar” els recursos de salut mental que s’ofereixen a les Terres de l’Ebre amb la resta de territoris del país. Fatsini aposta per fomentar recursos més inclusius i poder donar les solucions adients segons les necessitats i interessos de cada usuari.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Art fet per científics, als passadissos de l’ETSEA

Notícia següent

El PSC pregunta per temes de seguretat a Lleida

Notícies relacionades