fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Disminueix el consum de tabac i alcohol entre els adolescents de Barcelona

Avatar photo

Per contra, augmenta el consum de cànnabis entre els nois de quart d’ESO, i en nois i noies de segon de batxillerat i cicles formatius

Els descens en el consum d’alcohol i tabac entre els adolescents de Barcelona continua a la baixa. Segons una nova enquesta FRESC (Factors de Risc en Estudiants de Secundària) elaborada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a 3.888 alumnes de segon i quart d’ESO, segon de Batxillerat i segon de Cicles Formatius de Grau Mig, el consum de tabac en alumnes de quart d’ESO està per sota del 13%, lluny del 20% de fa uns anys. Per contra, el consum de cànnabis puja entre els nois de quart d’ESO, i en nois i noies de segon de batxillerat i cicles formatius. Pel que fa a l’alcohol, el nombre de joves que reconeixen haver-se emborratxat en els últims sis mesos re redueix respecte a l’estudi de 2012, tot i que actualment encara hi ha un percentatge alt que ho han fet: el 29,9% de noies i el 28% de nois. Malgrat tot, segueix augmentant respecte a enquestes anteriors el nombre d’escolars que a segon d’ESO encara no han provat l’alcohol, que ara és d’un 57%.
La investigació abasta els principals factors de risc per la salut, com ara el consum de tabac, d’alcohol, el consum de drogues, l’alimentació, les hores de son, els patrons de lleure, l’ús del mòbil, la sexualitat, la salut mental i altres indicadors com ara la mobilitat o els comportaments d’assetjament i violència sobre els altres. Així, l’enquesta FRESC serveix per identificar i descriure problemes emergents de salut, seguir les tendències i estudiar aspectes concrets dels hàbits dels adolescents entre 13 i 19 anys, per tal d’orientar intervencions o polítiques preventives. El FRESC és la sèrie històrica estadística més llarga d’una ciutat de l’Estat pel que fa a dades de salut dels adolescents, ja que es va posar en marxa per primer cop el 1987.

Pel que fa a la salut sexual, l’enquesta destaca que el 25,1% dels nois i el 22,7% de les noies de 16 anys han tingut alguna relació sexual amb penetració, uns percentatges que als 18 anys és del 53,7% en nois i del 52,8% en noies. Les pràctiques preventives en les relacions sexuals indiquen que per damunt del 80% d’alumnat fa servir el preservatiu i altres mètodes.

L’enquesta FRESC de l’ASPB detecta també que augmenta l’ús de la píndola de l’endemà davant del risc d’embaràs, i així es constata comparant amb la darrera edició, la de 2012. Les noies declaren més aquesta pràctica que no pas els nois.

Entre els resultats destaca que dues de cada tres enquestats consideren que la seva salut és excel•lent o molt bona, especialment entre els nois, mentre que en barris desafavorits hi ha més joves que creuen que la seva salut és regular o dolenta. Una situació similar es produeix amb la salut mental, ja que mentre que gairebé 4 de cada 5 persones enquestades diuen sentir-se bé en aquest capítol, s’observa que els indicadors empitjoren en escoles situades en barris amb un nivell socioeconòmic més baix, i que són les dones adolescents les que pateixen més risc.

El percentatge de noies que manifesten haver patit algun tipus de discriminació està per damunt del de nois: 30,7% respecte a 21,7%, i el motiu més freqüent és el país d’origen o ètnia, però també el fet de ser dona. Les noies declaren també un major grau de maltractaments rebuts (5,4%), mentre que en nois els que diuen haver-ne patit són el 3,8%. Igualment, són els centres educatius situats en barris desafavorits els que mostren índexs més elevats d’aquest problema. Pel que fa a les situacions d’assetjament sexual, el percentatge és molt més elevat en noies: el 17% n’ha patit, respecte un 3,8% de nois que declara haver-ne estat objecte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Construiran una rotonda a la cruïlla de les carreteres que uneixen Deltebre amb Riumar i la Marquesa

Notícia següent

Cinc intoxicats per la combustió d’un rentaplats en un habitatge d’Almenar

Notícies relacionades