Les Càritas Parroquials, desbordades per l’onada de patiment que ha provocat la crisi en els més desfavorits, han abordat la situació amb una especial escolta a les persones necessitades. En algunes famílies, només amb l’atenció plena i amb el silenci, per part dels voluntaris, s’ha pogut suavitzar el desassossec emocional.
S’ha apostat per millorar la qualitat de l’atenció a les persones necessitades, amb un seguiment més acurat a les famílies; s’ha ofert suport emocional, assessorament i informació sobre els recursos, amb una bona coordinació amb serveis socials i s’han creat nous projectes més orientats a l’acompanyament i formació de les persones.
Un cop analitzada la situació de les persones que arriben a les Càritas, les principals necessitats percebudes, tot i que no són expressades per les persones ateses, continuen sent aquelles vinculades a la inserció laboral.
La manca de feina suposa una manca d’ingressos per a moltes famílies, la qual cosa ocasiona grans dificultats econòmiques per fer front a les despeses més bàsiques. Les Càritas parroquials, només en atencions bàsiques han realitzat 73.698, i les persones beneficiades han estat 18.541 persones.
Les principals ajudes han estat l’alimentació, seguida de l’orientació, així com la roba, els subministraments com l’aigua, la llum, el gas i altres despeses addicionals com el transport, o les medecines.
La dona amb fills, el perfil majoritari dels participants
El perfil majoritari continua sent parelles amb fills, d’entre 25 i 44 anys, aturats i amb estudis primaris. No obstant, aquest col·lectiu baixa respecte anys anteriors i s’incrementa el de persones d’entre 45 i 64 anys i sobretot el de majors de 65 anys i el de menors de 25 anys.
Pel que fa a la nacionalitat, el 52% és Europeu (48% espanyol; 0,95% no UE i 3,5% UE), mentre que el 35,28% és Magrebí i Nord-africà. La majoria són dones, amb algun tipus d’ingrés (espanyola i magrebina) que poden treballar però no tenen feina.
El programa laboral, eina indispensable
El programa sociolaboral diocesà està conformat per diferents projectes i serveis: el de formació ocupacional, orientació i intermediació laboral. Durant l’any 2016, s’han atès a 861 persones.
Quant a la formació ocupacional, s’ha continuat un any més el Curs d’auxiliar de muntatge elèctric, finançat per la Fundació Endesa. Pel que fa als cursos i tallers de formació han participat 494 persones. S’ha fet intermediació laboral per a la llar familiar, informant totes aquelles famílies i participants que estiguin interessats de contractar o treballar en l’àmbit de la llar familiar.
Ajudes d’atenció bàsica
Els menjadors socials han acollit a 3.801 persones. Els robers Filigrana han realitzat 56.215 atencions i el Servei de Distribució d’Aliments (SDA) ha atès a 12.501 persones.
Convivència i integració amb les persones immigrades
El Servei de Migració ha atès 296 persones, oferint assessorament a totes les persones immigrades que ho han sol·licitat, majoritàriament, en temes relacionats amb la tramitació de documentació com autoritzacions de treball i residencia; arrelaments socials; reagrupament familiars; nacionalitzacions i retorns.
Moviment econòmic
Al 2016, Càritas Diocesana va invertir quasi 2 milions d‘euros en els diferents programes d’Acció social. La partida més forta del pressupost ha estat destinada al programa Família i acollida; seguida de Formació i inserció laboral.
El compromís del voluntariat
La solidaritat continua creixent i la diòcesi compta ja amb 1.517 voluntaris actius. Persones compromeses que dediquen el seu temps a acompanyar als més necessitats.