Canet de Mar, Barcelona i Reus acullen el Congrés Domènech i Montaner

Avatar photo

És l'acte acadèmic més important de l'Any Domènech i Montaner

Amb motiu de l’Any Domènech i Montaner 2023, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) han unit esforços i promouen el I Congrés Lluís Domènech i Montaner amb l’objectiu de posar de relleu nous coneixements sobre la vida i l’obra del pare del modernisme català.

El Congrés, que és l’acte acadèmic més important de l’Any Domènech i Montaner, també fa una aposta per revalorar altres camps d’interès domenequià fins ara poc explorats. D’una banda, l’aportació que va fer Domènech en la política i el moviment catalanista d’entre segles i, de l’altra, es fa incís en tot el seu llegat intel·lectual, com a erudit, com a investigador de la història i com a redescobridor del patrimoni antic del país.

Tres disciplines -arquitectura, política i recerca- que Domènech va treballar intensament durant tota la seva vida, els resultats de les quals tendeixen a complementar-se, -talment com si fossin vasos conductors- en un interessantíssim projecte global de reconstrucció nacional del país.

 

Quatre eixos i quatre seus amb vincles domenequians

A partir d’aquest plantejament, el Congrés Lluís Domènech i Montaner s’ha estructurat en quatre jornades que se celebraran en diferents seus.

La primera sessió es portarà a terme a Canet de Mar el 28 d’abril, amb l’eix “Domènech i Montaner. Catalanisme i país” que pretén situar l’arquitecte com un dels teòrics del nacionalisme català. El punt escollit és l’antic Ateneu de Canet de Mar, obra de Lluís Domènech i Montaner (1884-1885) i que actualment acull la biblioteca municipal.

La segona sessió del Congrés “Domènech i Montaner, a la recerca de l’arquitectura nacional” es portarà a terme a Barcelona el 29 d’abril a la Fundació Antoni Tàpies, antiga seu de l’Editorial Montaner i Simon, projectada per l’arquitecte entre 1879 i 1881 i, una setmana després la jornada s’emplaçarà en un punt de gran interès domenequià com és el Recinte Modernista Sant Pau on es desenvoluparà l’eix “Domènech i Montaner i les arts decoratives”.

La trobada acadèmica es clourà el 6 de maig des d’El Círcol de Reus amb el tema “Domènech i Montaner, resseguint les empremtes del passat” on es posaran en valor les seves recerques històriques i del patrimoni més identitari del país.

Totes les sessions del Congrés Domènech i Montaner s’acompanyen de diferents activitats lúdiques, exposicions i visites guiades a diferents edificis domenequians. Podeu descarregar-vos el programa detallat del Congrés des d’aquest link.

 

Més de quaranta especialistes en Domènech i Montaner

Els quatre eixos del Congrés compten amb un total de més de quaranta ponents, la gran majoria són d’àmbit català i també estatal com Madrid i Comillas, però també es comptarà amb presència d’investigadors d’altres països com Japó, Equador, l’Argentina i Andorra.

Places exhaurides des de fa dies

Des de fa dies les places a les diferents sessions s’han exhaurit i per tal d’oferir el màxim de difusió a les comunicacions que s’hi presentin, des de l’organització s’ha decidit oferir el seguiment de les diferents sessions via streaming. Per poder accedir a la plataforma caldrà seguir formalitzant la inscripció a l’enllaç per tal de poder disposar del link per accedir-hi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Fira de Formació Professional ‘Camins d’FP’ arriba a Tarragona

Notícia següent

La Diputació de Lleida mostra suport als afectats per la sequera

Notícies relacionades