Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Blanes restaura dos exvots en forma de vaixell de mitjans del segle XX que pertanyen al Santuari del Vilar

Avatar photo

Els ha restaurat Antònia Perpinyà Pujol, i es poden visitar a la Parròquia Santa Maria abans que tornin al seu emplaçament habitual

Exposició dels ex-vots a Blanes. Imatge cedida per l’Ajuntament de Blanes

Aquest mes de juny s’ha inaugurat una exposició al baptisteri de la Parròquia Santa Maria d’unes autèntiques obres d’art fins fa ben poc no reconegudes com a tal. Es tracta de dos exvots en forma de vaixell que habitualment es pot veure penjats al Santuari del Vilar, del qual en formen part des de mitjans del segle XX. En total, hi ha 11 vaixells en miniatura que formen part del Santuari, entregats a la Obreria del Vilar com exvots.

Un exvot és un objecte que s’ofereix a una divinitat en compliment d’un vot o prometença, o bé en acció de gràcies per algun benefici rebut. Al cristianisme se solen oferir a Jesucrist, a la Verge o a un sant. En el cas de Blanes, la que compta amb una intensa i longeva tradició és la Verge del Vilar, la imatge de la qual es guarda al Santuari del mateix nom.

Antigament era molt freqüent veure exvots penjats de les parets i els sostres de les esglésies i ermites, especialment d’aquelles on hi havia alguna imatge que gaudís de molta devoció popular. És el cas de la Verge del Vilar, a qui gran quantitat de ciutadans i ciutadanes de Blanes van oferir algun exvot, majoritàriament mariner, que reproduïa un vaixell en miniatura.

Aquest tipus d’exvots els regalaven els mariners al Santuari en compliment de la prometença per haver-los salvat la vida en una tempesta o una travessia especialment accidentada. Per això, al Santuari del Vilar encara s’hi veuen nombrosos vaixells en miniatura, que reprodueixen conegudes fragates i velers que van existir en la realitat.

Restauració a càrrec d’Antònia Perpinyà Pujol

Per festejar la recuperació dels dos exvots, fa uns dies es va celebrar una breu cerimònia privada a l’Església Santa Maria, a mena d’acte inaugural de l’exposició dels dos exvots allotjats al baptisteri. Els dos vaixells els ha restaurat Antònia Perpinyà Pujol, qui durant l’acte va relatar quin procés havia seguit per retornar la forma i qualitat que en el seu temps van tenir els dos vaixells.

També va participar-hi Joan Geremies, qui va ajudar Antònia Perpinyà cedint-li la corda que necessitava per a la restauració. Geremies és un gran aficionat als vaixells en miniatura, i precisament té previst inaugurar una exposició a la Sala García-Tornel de Blanes el proper mes d’agost, on es podrà visitar 20 reproduccions de la seva col·lecció.

Antònia Perpinyà va agrair-li especialment la seva contribució, i va recordar el deplorable estat en què es trobaven els dos exvots que ha restaurat quan van arribar a les seves mans. Les veles i les cordes eren irrecuperables, ennegrides i malmeses pel pas del temps i el fum dels ciris, i va ser la seva vàlvula d’escapament per a ella i el seu marit durant els mesos de confinament de la COVID, quan dedicaven vuit hores diàries a recuperar els vaixells.

Reprodueixen dues embarcacions que van existir en la vida real: el Mare de de Déu del Vilar i el Santa Maria. Un d’ells és una fragata de guerra, i no fan sinó refermar la vocació marinera que caracteritza la vila on comença la Costa Brava. L’acte inaugural es va completar amb una breu explicitació a càrrec de l’historiador i membre de l’Obreria del Vilar, Aitor Roger.

Roger va recordar el Blanes de les drassanes i el període quan a la vila hi havia un intens trànsit comercial marítim amb Amèrica. La tradició dels exvots també va formar part de la seva intervenció, recordant en especial el Rem de 34, una reproducció de l’exvot original de l’escriptor Joaquim Ruyra, fet en agraïment del gran èxit que va tenir la seva novel·la homònima, ‘El Rem de 34’.

Per tancar l’acte, es van lliurar sengles obsequis tant a Antònia Perpinyà com a Joan Geremias. La inauguració la van encapçalar els membres de la Obreria del Vilar, així com el rector del Santuari, Josep Perich, i de la Parròquia Santa Maria on s’allotgen els dos exvots, Enric Roura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els indults als presos polítics s’aprovaran demà

Notícia següent

La transformació del raval de Santa Anna en zona de vianants s’estendrà al carrer de Salvador Espriu

Notícies relacionades