El bisfenol A (BPA) és una substància química que es fa servir en combinació amb altres substàncies per fabricar plàstics i resines. El BPA es fa servir, per exemple, en plàstics de policarbonat, un tipus de plàstic transparent i rígid que s’utilitza per fabricar dispensadors d’aigua, recipients d’emmagatzematge d’aliments i ampolles de begudes reutilitzables.
També s’utilitza per produir resines epoxídiques emprades per fabricar recobriments protectors i làmines per a llaunes de begudes i aliments. El BPA pot migrar en quantitats molt petites als aliments i begudes que contenen, per la qual cosa els científics de l’EFSA en revisen periòdicament la seguretat, tenint en compte les noves dades.
AMPLI CONJUNT DE DADES
El Dr. Claude Lambré, president de la Comissió Tècnica de Materials en Contacte amb Aliments, Enzims i Auxiliars Tecnològics de l’EFSA, ha declarat: «Els nostres científics han examinat amb gran detall la seguretat del BPA durant els anys transcorreguts des de la nostra primera avaluació completa del risc de la substància el 2006».
«Als estudis hem observat un increment percentual d’un tipus de glòbul blanc, anomenat T helper, a la melsa. Un increment d’aquest tipus podria donar lloc al desenvolupament d’inflamació pulmonar al·lèrgica i trastorns autoimmunes», va afirmar.
La Comissió Tècnica també va tenir en compte altres efectes potencialment nocius per a la salut en els sistemes reproductiu, de desenvolupament i metabòlic que es van detectar a l’avaluació del risc.
QUAN BPA PODEM INGERIR AMB SEGURETAT?
Els científics de l’EFSA han establert una IDT (ingesta diària tolerable) de 0,2 nanograms (0,2 mil milionèsimes de gram) per quilogram de pes corporal al dia.
L’assessorament científic de l’EFSA sobre el BPA servirà de base ara per als debats entre els legisladors de la UE sobre les mesures reglamentàries adequades que cal adoptar per protegir els consumidors.