El Psicurt, Festival de curtmetratges sobre Salut Mental ha presentat aquest matí la programació oficial per a la seva tercera edició. El certamen, organitzat per la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona, tindrà lloc de l’1 al 7 d’octubre, a l’Antiga Audiència de Tarragona. L’objectiu del festival és apropar la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental: prevenció, promoció i intervenció a través del cinema. La consellera de Cultura, Begoña Floria, ha destacat la qualitat de la programació d’aquesta nova edició i ha explicat que “l’Ajuntament dona suport a aquesta iniciativa que és única i singular a tot Catalunya i que combina la cultura amb la conscienciació social al voltant de la salut mental”. Jaume Descarrega, membre de la Junta de Govern i referent de la Comissió de Cultura del COPC, ha destacat que “la singularitat marca la diferència, i el PSICURT és un festival singular que parla sobre salut mental, no només des de la intervenció, sinó també donant la importància que mereixen la prevenció i la promoció de la salut”. També ha detallat el programa del festival, destacant la incorporació d'una nova secció, la de documentals. El PSICURT, un espai on posar paraules a les emocions i on atrevir-se a parlar dels sentiments en la vida quotidiana.
En l’edició d’enguany s’hi han presentat un total de 290 obres, de les quals 256 han estat de ficció i 34, de documental. De totes aquestes, el jurat n’ha seleccionat 36 que passaran a formar el programa oficial. Els títols escollits són:
¿Viejos?, de Patricia Beleña365 dies, de David Murga5015, historia de una fuga de Mauthausen, de Diego GonzálezA mitges, de Dani SeguíAdivina, de Gonzaga MansoAmor, amor, amor, de Carlos EcolásticoAyer o anteayer, de José MedinaBreaking walls, de Francisco MontoroCisco 2020, de Miguel GarridoDos segundos de silencio, de Felipe SanzEl atasco, d’ Ángel ValienteEl vuitè dia, d’Àlvar CalvetElena, d’Hugo MartínezElena y Elena , de Nieves Prieto/ Elisenda PolinyàExpiration date, de Cristian ValencianoGlitch, de Marcos CabotáGuerra invisible, de Bernardo HernándezIrreversible, d’Álvaro GarcíaLa canción del pirata, de María DíazLa pureza, de Pedro VikingoLas otras cames, de Jonay GarcíaLlegar, de Francisco González / Javier GonzálezLlueve sobre mojado, d’Andreu FullanaMadre, de Rodrigo SorogoyenMarimacho, de Román ReyesMelón, de Manu BáñezMoment feliç, de David VillarrealNo eres ella, de Miguel AlcaldeNoche de paz, de Santiago RequejoPodéis ir en paz, de Manuel AguilarRoles, d’Álvaro CuevasSi no es un sueño, despiértame, de Blanca Del ReySpace mountain, de Víctor NoresTarde de pesca, d’Hugo de la RivaÚltimos días, d’Arturo LeónUn día más sin ti, de Jesús Graván
A banda de la secció oficial, el certamen compta amb dues modalitats més de participació dirigides a estudiants. Les seccions Educurt i Educurt Exprés estan destinades a alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius perquè treballin temes socials relacionats amb la salut mental. La versió Exprés consisteix, a més, en un concurs que es realitzarà a Tarragona durant el cap de setmana del Festival, fent servir un element i unes localitzacions proposades per l’organització, en el moment del inici del festival.
Com a activitats especials destaquen: l’acte inaugural que es celebrarà el dijous 4 d’octubre, a les 19.15 i a l’Antiga Audiència de Tarragona, i comptarà amb la projecció del llargmetratge La llum d’Elna en una sessió en què el públic podrà conversar amb la directora Sílvia Quer. El dissabte 6 d’octubre, a les 10.00 h, a l’Aula Magna de la URV es durà a terme la masterclass “El actor y la cámara” impartida per José Manuel Carrasco, guanyador del Psicurt 2017 amb el curtmetratge Vida en Marte. I, finalment, el diumenge 7, a les 18.30 h, l’Antiga Audiència acollirà la gala final d’entrega de premis i projecció dels curts guanyadors, conduïda per Yolanda Garcia, periodista i comunicadora.
El Festival PSICURT és un projecte cultural, social i de salut que permet promoure la sensibilitat del públic al voltant de la salut mental i projectar la ciutat de Tarragona com a referent cultural. La realització del festival és possible gràcies al patrocini de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, Repsol, el Port de Tarragona i el Diari La República Checa. Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic.