L’assessorament adreçat a comunitats de veïns comporta l’estudi del potencial que pot tenir l’optimització de la contractació dels subministraments bàsics comunitaris per generar un estalvi econòmic que es pugui reinvertir en mesures d’estalvi energètic comunitàries. També l’assessorament tant a escala individual com comunitària per reduir la despesa energètica i millorar el confort dels veïns, a partir d’una auditoria bàsica energètica, proposant mesures ‘toves’ i mesures de rehabilitació o canvi d’instal·lacions, per ordre de prioritat, i per un període de temps determinat.
A més, es proposen canvis de contractació per l’optimització dels subministraments dels elements comuns i l’optimització de les factures de cada veí (sobretot subministrament elèctric: canvi de potències, simplificació de comptadors, canvi contracte…), que permeti generar un petit fons econòmic de la mateixa comunitat de veïns que serveixi per a reinvertir en millores comunitàries. Per últim, s’elabora una proposta d’intervencions per reduir la demanda energètica a realitzar per ordre de possibilitats tant de comportament de l’envolvent, les instal·lacions de climatització comunitàries o la instal·lació de renovables, amb la planificació de calendari de les accions amb els períodes de retorn corresponents per a la comunitat.
Resultats
Pel que fa a la comunitat de veïns del carrer Esperanza Gonzàlez, en primer terme s’han proposat com a prioritàries 3 mesures referents a la il·luminació, la reducció del consum d’aigua calenta sanitària i la optimització del contracte elèctric. Tenen una mitjana de retorn econòmic de només 2,5 anys, ja que els aporten un estalvi econòmic quasi immediat, i que pot ser acumulable per a reinvertir en altres mesures.
Tanmateix, l’aplicació del control de calefacció individual per cada habitatge és la mesura amb major potencial d’estalvi d’energia, d’emissions i econòmic amb un període de retorn d’aproximadament 4,5 anys. Donat que el cost d’inversió és elevat, s’han proposat opcions de finançament, que van des de la contractació d’empreses de Serveis Energètics, que fan la instal·lació amb finançament propi, i les comunitats van retornant a l’empresa amb la mateixa quota de la comunitat durant un període determinat que s’acorda. Un altre sistema possible és la utilització dels serveis de finançament participatiu.
Altres mesures estudiades i proposades a les comunitats, ordenades per prioritat, són el canvi de caldera de gasoil a altres de més eficients, com pot ser de biomassa, o la instal·lació de renovables per al suport a l’escalfament de l’aigua calenta sanitària. Altres mesures valorades que s’han quantificat han estat la millora dels aïllants de les façanes i els tancaments.
Pel que fa a la comunitat de veïns del carrer Pere Cavasèquia, donat que els serveis comunitaris són molt més reduïts, ja que tant la calefacció com l’escalfament d’aigua són individuals, el potencial d’estalvi en l’àmbit comunitari ha estat menor i l’assessorament ha estat individualitzat.
L’assessorament energètic l’han dut a terme per dos tècnics (una arquitecta i un enginyer industrial) que han valorat per a cada domicili l’estat energètic de l’habitatge i han proposat mesures per reduir el consum d’energia. També han assessorat sobre el contracte de la factura de la llum, per optimitzar-la i reduir la despesa econòmica, si s’escau, tant pel que fa a famílies interessades en el programa com a famílies derivades de Serveis Socials de la Paeria, amb risc d’exclusió residencial.
Aquest programa es finança a través dels ingressos que produeix les diferents plantes fotovoltaiques municipals. El programa forma part de les mesures del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de Lleida, el qual té l’objectiu de reduir les emissions de CO2 un 20% en l’horitzó del 2020.
El programa s’organitza en campanyes bimensuals i ofereix assessorament a famílies com estalviar energia de forma personalitzada per cada habitatge; assistència a famílies vulnerables per a l’estalvi i l’eficiència energètica, tot facilitant-los elements d’estalvi (bombetes tipus LED, programadors, rivets aïllants…) segons les necessitats de cada habitatge; assessorar per a l’optimització de les factures energètiques; i posar a disposició mesuradors per aquelles famílies que vulguin monitorar el seu estalvi.
Des del seu inici, la primavera de 2016, s’han dut a terme quatre campanyes, en les quals han participat més de 220 famílies, que equival a un total de 630 ciutadans atesos.
Sant Gregori va ser ahir al matí l’escenari de la jornada de cloenda de la segona edició del projecte “Danses…
El Servei Català de Trànsit informa que ahir al vespre es va registrar un sinistre viari mortal al punt quilomètric…
El funeral del papa Francesc ha començat amb puntualitat a les 10.00 hores del matí d'aquest dissabte a la basílica…
La cinquena sessió de mediació entre la direcció de PortAventura World i la representació sindical dels treballadors, formada per UGT…
Un exemplar de dofí comú jove de poc més d’un metre de llargària va aparèixer mort el passat cap de…
Fidels, religiosos i curiosos vinguts de tot el món han omplert la plaça Sant Pere diverses hores abans de l'inici…
Esta web utiliza cookies.