Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Covestro i Ercros acorden mantenir les plantes de Tarragona i Flix fins al 2020

Avatar photo

Covestro i Ercros han arribat a un acord per mantenir l’activitat de les seves respectives plantes d’MDI a Tarragona i fosfat bicàlcic a Flix (Ribera d’Ebre) fins, almenys, l’any 2020. Totes dues companyies s’han compromès a subministrar-se mútuament per continuar garantint les seves respectives produccions. El contracte preveu que Covestro continuarà adquirint clor a Ercros: en aquest moment absorbeix al voltant d’un 30% de la seva producció. Amb aquesta substància, la filial de Bayer produirà àcid clorhídric a la planta d’MDI de Tarragona que vendrà a la química catalana perquè subministri la planta de fosfat bicàlcic de Flix, seguint el mateix esquema de proveïment vigent actualment. Segons Covestro, la mesura permetrà “minimitzar” l’acomiadament de 120 treballadors previst inicialment amb el tancament de la fàbrica de Tarragona, que l’empresa mantenia com a definitiu fins fa només unes setmanes. Tampoc perillen, de moment, els 40 llocs de treball que Ercros manté a Flix amb la producció de fosfat bicàlcic.

En un matí de críptics comunicats creuats i sense sincronització, tant Covestro com Ercros han fet públic el que fa només unes setmanes semblava una possibilitat gairebé morta i enterrada. La filial alemanya del grup Bayer ha anunciat que suspèn l’anunciat tancament de la seva planta d’MDI de Tarragona, anunciat i confirmat des de fa mesos. Les raons: un “significatiu increment en la demanda” d’aquest material així com el fet d’haver aconseguit accés a “matèries primeres”, clor en concret, per al funcionament de la fàbrica més enllà de 2017. El subministrador d’aquesta matèria primera, Ercros, també fa front durant els últims anys a un panorama de replegament i reducció productiva després d’haver descartat reconvertir a la tecnologia de membrana la planta de clor de Flix. L’anunciada marxa de Covestro, en aquest context, no només suposava perdre el seu principal client de clor: addicionalment complicava la continuïtat de la planta de fosfat bicàlcic a la població de la Ribera d’Ebre que, al seu torn, necessita per funcionar el proveïment d’àcid clorhídric que genera com a subproducte en la fabricació d’MDI la filial de Bayer a Tarragona. A la pràctica, una situació comercial i productiva d’interdependència: un peix que es mossega la cua.

La planta de Covestro a Tarragona
La planta de Covestro a Tarragona

Ara, les dues companyies químiques han renovat el contracte actual, que vencia a finals d’aquest 2017, fins l’any 2020. Així les coses, Ercros té previst continuar venent clor al seu principal client, Covestro, que actualment adquireix entre un 25 i un 30% de la seva producció anual –disposa d’una capacitat total de 165.000 tones anuals-, segons fonts de l’empresa. D’acord amb el comunicat corporatiu, aquest nou contracte no alterarà el pla d’adaptació al canvi tecnològic en marxa entre els 2016 i 2020, que preveu reduir la capacitat de producció de clor al 44% a partir del desembre, com a resultat del tancament de les plantes que operen amb tecnologia de mercuri, com és el cas de Flix –on aniran al carrer 65 treballadors-. Això, segons preveia la química catalana, suposaria també ampliar la producció de les plantes que ja han substituït aquesta tecnologia per la més neta de membrana, com és el cas de Vila-seca I. Malgrat tot, l’acord amb Covestro obligarà Ercros a “redistribuir el clor que fabriqui i augmentar la compra de productes intermedis per satisfer part de les necessitats de clor demandades pels seus propis processos de producció”. Addicionalment, dins de l’acord s’ha inclòs que la planta de fosfat bicàlcic d’Ercros a Flix pugui continuar rebent l’àcid clorhídric de Covestro a Tarragona, matèria primera necessària en el seu procés de producció. Una confirmació que “aclareix el principal condicionant per a la continuïtat d’aquesta planta”.

 

“Aquestes són bones notícies per a la planta de Tarragona i els seus treballadors. A través de la nostra continuïtat volem contribuir fiablement al creixement dels nostres compradors”, ha subratllat el director de Covestro a l’Estat espanyol, Andrea Firenze. Amb aquesta decisió, ha afegit el cap de negoci de Poliuretans, Markus Steilemann, l’empresa ha fet una “declaració clara” per mantenir-se dedicada al mercat de l’MDI –un tipus d’escuma de poliuretà rígida molt utilitzada en aïllaments per a la construcció-; “investigant” diverses opcions per cobrir el creixement de la demanda”, també a la planta de Brunsbüttel, a Alemanya. “Ja vam remarcar que érem una planta necessària amb el creixement del mercat de l’MDI i un dels factors que han contribuït ha estat aquest creixement del mercat”, ha apuntat el president del comitè d’empresa de Covestro a Tarragona, Ramon Viña.

La notícia ha estat rebuda amb “gran alegria” per la plantilla de 120 treballadors de la fàbrica de Tarragona, que des de fa un any i fins fa només uns dies veia perillar seriosament la continuïtat de la seva feina. “Ha estat un any molt difícil. Tot i saber que tancàvem, hem treballat al 100%, amb fiabilitat i seguretat, com si no passés res. Això té un desgast psicoemocional força important. Hem demostrat a Alemanya que volíem estar allí i treballant, això ens ha permès sortir endavant”, ha explicat Viña que, malgrat tot, ha volgut entomar l’anunci també amb “prudència”. Recorda, en aquest sentit, que la direcció continua mantenint mesures de “reducció de costos” que encara no els han especificat. Tot i que l’anunci foragita la possibilitat d’acomiadaments massius, el representant sindical no descarta que l’empresa acabi posant sobre la taula alguns acomiadaments.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Flix ha rebut “amb gran satisfacció” l’acord entre Covestro i Ercros que garantirà la continuïtat de la planta de fosfat bicàlcic fins, com a mínim, el desembre de l’any 2020, i la continuïtat dels seus actuals 37 treballadors. “Estem molt satisfets i hem de felicitar Ercros per l’esforç que ha fet perquè continuï l’activitat al municipi. Ens dona certa tranquil·litat per afrontar el futur”, ha remarcat l’alcalde Marc Mur. Com ha apuntat Mur, l’acord suposa “un punt d’inflexió” i “enceta una nova etapa” per al projecte de reindustrialització impulsat per l’Ajuntament de Flix, la Generalitat i la pròpia empresa química. “És molt diferent anar a vendre un emplaçament que ens uns mesos podria estar completament buit que anar a vendre un emplaçament amb garanties que, com a mínim, en els propers anys, tindrà una activitat potent que continua”, ha destacat Marc Mur.

Segons dades de l’empresa química, des de 2015 s’ha establert contacte amb 2.190 empreses espanyoles del sector químic, el reciclatge i el tractament de residus, i amb les 100 empreses més grans d’Europa d’aquests tres sectors. També s’han tantejat oportunitats en empreses internacionals de productes químics, empreses del sector públic, grans enginyeries i operadors ferroviaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Lax’n’Busto publica ‘Crazy world’ amb el cantant Peter M. Smith

Notícia següent

La Càtedra d’Innovació Social s’afegeix així al projecte internacional Inside Out

Notícies relacionades