fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Alcanar ja té Reglament i Pla de Participació Ciutadana

Avatar photo

Els dos documents, aprovats pel Ple Municipal, són el resultat d'un procés participatiu que ha durat mesos i que ha implicat diferents col·lectius

El Ple de l’Ajuntament d’Alcanar, celebrat en sessió ordinària el passat dijous 26 de gener, va donar llum verda al Pla i al Reglament de Participació, dos documents complementaris que estableixen les pautes, directrius i normatives per al foment de la participació, amb la voluntat d’aconseguir la implicació dels ciutadans i ciutadanes en la gestió dels afers públics.
El Pla Estratègic de Participació Ciutadana és el document marc que planifica, impulsa i reglamenta la participació ciutadana, mentre que el Reglament de Participació regula els drets de la ciutadania, l’associacionisme, els òrgans de participació i els diferents mecanismes participatius.

Joan Roig, regidor de l’àrea, ha explicat que “el Pla de Participació permetrà que els ciutadans s’incorporen a les decisions que afecten la seua quotidianitat, mentre que el Reglament estableix un marc de referència entre els veïns i veïnes i l’Administració local”.
Els dos documents són fruit d’un procés de reflexió i de participació que va tenir lloc l’any passat i en el qual van prendre part activa diferents agents socials. En concret, la metodologia emprada per a elaborar el Pla de Participació ha consistit en sessions de debat de l’equip de govern i de totes les entitats i consells consultius a l’abast del consistori, dividits per grups de treball territorials i sectorials, amb l’objectiu de potenciar les fortaleses i mitigar les debilitats en l’àmbit de la participació.

El pla inclou diferents mecanismes de participació, com ara les audiències ciutadanes, enteses com a assemblees obertes al conjunt de la població que establiran una comunicació directa amb l’Ajuntament. Altres iniciatives que recull són el registre ciutadà, on els veïns i veïnes inscrits participaran de forma més directa en la gestió municipal, o l’agenda de participació ciutadana, que contindrà totes les accions de caràcter participatiu i definirà l’abast i el nivell de participació en el municipi. Així mateix, destaquen els Consells de Barri, que pretenen ser els òrgans desconcentrats de participació territorial més propers als ciutadans i ciutadanes.

Segons el regidor de Participació Ciutadana i 3r tinent d’alcalde, “l’aprovació d’aquests documents tanca una etapa molt important del llarg camí que suposa fomentar la participació com a motor de la millora de la qualitat de vida. I a la vegada, implica un procés educatiu de tots i totes que consisteix a aprendre a donar i rebre informació, així com a participar en la presa de decisions i en el control del govern”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El pianista José Menor torna a l’Auditori per interpretar les obres d’Enric Granados

Notícia següent

L’Ajuntament obre el concurs públic per adjudicar el dret d’ús de l’Estadi Municipal

Notícies relacionades