Un nou element de senyalització turística a Ferreries permet recrear l’antic projecte de façana barroca de la Catedral

L'Ajuntament de Tortosa manté l'aposta pel turisme com a sector estratègic

Saber com seria la façana barroca de la Catedral de Tortosa si hagués prosperat el projecte (datat entre els segles XVII i XVIII) és possible des d’avui gràcies al monòlit que l’Ajuntament ha instal·lat just davant del temple, al marge dret del riu, que simula les dues torres i l’immens àngel que, segons els plànols que es conserven a l’Arxiu capitular, havien de coronar una basílica amb reminiscències clarament italianes i que l’haurien convertit en la catedral amb façana barroca més monumental de la península. L’element, d’acer inoxidable gravat a l’àcid, dibuixa la part inacabada de la façana i deixa un espai al mig amb el qual podem jugar a encaixar la part existent de la Catedral. Els visitants, i també la gent de la ciutat, tenen un nou argument per contemplar la nova façana fluvial de la ciutat, generada després de l’enderroc de les antigues cases que tapaven la Catedral, i que s’ha complementat amb la il·luminació exterior del temple, del palau episcopal i, en segon terme, del castell de la Suda.

El regidor de Turisme, Josep F. Monclús, ha explicat aquest matí que aquest nou element permet continuar posant en valor el patrimoni de Tortosa al temps que facilita la mobilitat dels visitants per la ciutat. El monòlit explica, en quatre idiomes, la història d’aquesta façana. L’historiador Hilari Muñoz sosté que hi ha diverses teories que poden explicar que la façana barroca de la Catedral de Tortosa quedes inconclosa. La de l’artilleria, en trobar-se enmig de la trajectòria dels projectils entre el castell i el riu, en seria una. Però les més plausibles, segons Muñoz, serien l’econòmica i la inestabilitat del subsòl d’aquesta part del temple.

Monclús ha aprofitat la posada en servei d’aquest nou element turístic per valorar l’increment de pernoctacions que hi ha hagut als allotjaments de la ciutat, superant les 100.000 a data 30 de novembre de 2017, la qual cosa suposa un creixement del 23,5 % respecte el mateix període de l’any passat. De cara a 2018, el regidor ha avançat que es tornarà a fer una nova edició del Setge de Tortosa amb els Miquelets, coincidint amb els 310 anys de la presa de la ciutat. Es farà una nova edició del Festival de cine turístic Terres Catalunya i Tortosa presentarà candidatura a ser declarada Destinació de Turisme Esportiu en ciclisme.