Tortosa recorda les víctimes dels atemptats amb cinc minuts de silenci

A l'acte, amb la participació de membres de la comunitat musulmana, s'ha fet la lectura del manifest de l'ACM, amb un agraïment als cossos de seguretat

Unes 250 persones s’han concentrat aquest divendres davant de l’Ajuntament de Tortosa per commemorar amb cinc minuts de silenci el primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost de l’any passat. Els portaveus dels grups municipals han estat els encarregats de fer la lectura del manifest, elaborat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Al text es fa un record a les víctimes, ferits, familiars i amics, es recorda el lema “no tenim por” i es reivindica el compromís amb la pau. “Com a societat no podem tolerar en cap cas que el negoci armamentístic sigui aliè a la realitat creixent del terrorisme internacional”, s’apunta. També es destaca la tasca dels cossos d’emergències i seguretat en la gestió dels atacs. L’acte ha comptat amb la presència de membres de la comunitat musulmana de la ciutat.

El silenci ha imperat durant cinc minuts a la plaça d’Espanya, davant de l’edifici de l’Ajuntament de Tortosa. A les 12 del migdia, desenes de veïns s’han volgut acostar fins al davant de la façana del consistori per recordar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils d’ara fa un any.

Diversos regidors dels grups municipals a l’Ajuntament han estat els encarregats de llegir el manifest de l’AMC, que s’han dividit en diversos fragments. Al text s’ha recordat els “cruents atemptats” i “la resposta cívica i pacífica” de la ciutadania com a resposta als atacs, així com la gestió que en van fer els cossos de seguretat i d’emergències, a més dels ciutadans que hi van col·laborar de forma voluntària i amb “esperit solidari”.

Al manifest també es reivindica el “no tenim por”, un dels lemes emblema dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i s’ha celebrat que s’hagi convertit, de nou, “la Rambla de Barcelona i el Passeig Marítim de Cambrils en artèries de vida. Un lloc de trobada, de multiculturalisme, de respecte i de civisme”.

Finalment, es reclama que “els països que es pretenen a si mateixos com a democràtics, civilitzats i moderns no contribueixin de cap manera en la venda d’armes ni material bèl·lic als intolerants, de manera directa o indirecta”. “Tots hem de predicar amb l’exemple”, s’ha afirmat.

L’acte ha estat encapçalat per l’alcalde accidental, Josep Felip Monclús, que ha explicat que es trobava “molt a prop” de les Cases d’Alcanar quan va haver-hi la primera explosió a la casa de la urbanització Montecarlo d’Alcanar, on els terroristes preparaven els atemptats. “No hauria de passar més”, ha apuntat Monclús. “Aquest trist record ens acompanyarà mentre visquem”.

L’alcalde accidental ha celebrat que representants de la comunitat musulmana de la ciutat s’hagin sumat en els actes de commemoració i al minut de silenci, al costat dels membres de l’Ajuntament, per mostrar “la repulsa en la manera d’entendre l’islam i donar suport a la resta de ciutadania com a tortosins”.