Tortosa desplegarà el programa Healthy Destinatios Lab d’Airbnb

Per potenciar el turisme sostenible i de proximitat

Tortosa desplegarà el programa Healthy Destinations Lab amb què Airbnb potencia el turisme sostenible i de proximitat – la meitat dels viatgers que arriben a la capital ebrenca amb aquesta plataforma són de Catalunya-. Es tracta d’un pla d’activitats desenvolupat entre les institucions i Airbnb per enfortir les capacitats dels agents turístics del territori en turisme sostenible. El primer que es fa és un laboratori d’idees, a partir trobades amb el sector turístic i la ciutadania de la zona. L’Ajuntament i l’empresa han signat un acord aquest dilluns i es faran dos tallers, al març i al maig, per confeccionar el pla. La iniciativa s’ha fet abans a Igualada per posar l’ús de la tecnologia al servei del turisme sostenible.

Amb aquest programa de turisme sostenible es desenvoluparan tallers temàtics i activitats de co-creació que permetran als negocis locals i els ciutadans “millorar la seva hospitalitat i crear noves experiències”. També permetran potenciar l’ús de recursos infrautilitzats i la creació d’experiències que fomentin la diversificació del turisme i permetin a la gent local aprofitar els seus coneixements i les seves aficions.

Amb la signatura de l’acord aquest divendres, Tortosa pren el relleu d’Igualada, on s’ha desenvolupat una metodologia per fomentar un turisme sostenible a noves destinacions aprofitant l’ús de la tecnologia. A la capital de l’Anoia es van fer l’any passat tallers, esdeveniments i sessions amb representants de la ciutadania, el teixit empresarial i les administracions públiques de tota la comarca. El mateix model s’aplicarà a Tortosa i les Terres de l’Ebre amb dos trobades al març i al maig. “Tothom pot participar donant la seva visió de com ha de ser aquest turisme sostenible, i pensar en les línies estratègiques de com ha de ser el turisme de proximitat”, ha destacat Carlos Lascorz, gerent de màrqueting d’Airbnb a Espanya i Portugal.

Tortosa treballa per vincular el turisme cultural de la ciutat amb el turisme de natura i confia amb aquest pla poder crear noves experiències i productes turístics. Per a l’alcaldessa Meritxell Roigé, l’acord amb Airbnb “permetrà que el territori sigui encara més conegut i ajudarà a explotar tot el potencial que tenim a Tortosa i a les Terres de l’Ebre, com a territori cruïlla de cultures, Reserva de la Biosfera i amb una importància natural i patrimonial evident”, ha dit.

Airbnb té acords amb més de 500 governs i regions de tot el món. Amb els Healthy Destinations Lab se centra en el turisme sostenible i en oferir “eines digitals a favor d’un turisme que no necessita grans infraestructures, que aprofita i optimitza les existents i que promou l’emprenedoria a tots els nivells”, com ha subratllat Lascroz.

El projecte segueix les directrius del Llibre Blanc del Turisme Sostenible, que proposa una metodologia per entendre com una ciutat, zona o localitat pot esdevenir una destinació turística sostenible. S’analitza l’entorn, la voluntat o el compromís institucional de promoure la destinació, la participació de la comunitat local, i es crea un pla de formació sobre el potencial de la tecnologia a la comunitat i teixit empresarial locals. També es regula el foment de l’emprenedoria. El Llibre inclou recomanacions per analitzar les capacitats i accessibilitat de la destinació, trobar el turista objectiu o crear una estratègia de comunicació per promoure una imatge representativa de la destinació i tenir més impacte.

A l’Anoia, l’any passat el nombre de viatgers a través d’Airbnb va créixer un 50%, i els turistes provinents de Catalunya van incrementar en un 71%. A Igualada ciutat, les xifres van ser similars, amb un increment del quasi el 40% d’arribades totals de viatgers, i un augment del 72% de viatgers amb domicili de la resta del país.