La pòlvora tornarà a córrer a Tortosa

Tortosa es preparà per reviure el seu setge, el 1708, durant la Guerra de Successió

La pòlvora tornarà a córrer pels baluards de les Avançades de Sant Joan i el riu Ebre reviurà novament enfrontaments armats com els que es van produir fa tres-cents anys amb motiu del setge de Tortosa, el 1708, quan les tropes borbòniques van prendre definitivament la ciutat en un dels sagnants episodis de la Guerra de Successió. Els Miquelets de Catalunya, el cos fundat el 1640 durant la Guerra dels Segadors amb l’objectiu de defensar les institucions catalanes, reviu novament a través d’una associació de recreació històrica, fundada el 2005, que té per objectiu divulgar, mitjançant grups de recreació històrica, el conflicte civil i militar d’aquells moments en els escenaris on va passar, com és el cas de Tortosa. El regidor de Turisme, Josep F. Monclús, acompanyat de representants dels Miquelets de Catalunya i dels Amics dels Castells, que participen en la iniciativa, ha presentat avui els detalls d'”El Setge de Tortosa”.

Les jornades començaran el dissabte 27 de maig amb el muntatge de campaments a les Avançades de Sant Joan. A les 11.30h, els grups de recreació es dirigiran al centre de la ciutat, on seran rebuts per les autoritats. Cap a les 13h hi haurà una batalla fluvial al riu Ebre. Durant la tarda hi haurà vida de campament a la zona de les Avançades. A partir de les 17 hores, Amics dels Castells farà una visita guiada al sistema defensiu de la ciutat, de la mà del professor de la UPC, Dídac Gordillo. Al vespre (19.30h) es recrarà una batalla d’assalt al fossat de les Avançades. L’endemà diumenge, les jornadeds de recreació continuen amb la possibilitat de visitar els campaments durant el matí, on s’escenificaran diferents escaramusses entre els grups assistents. Tots els participants, una seixantena, aniran degudament equipats amb uniformes que reprodueixin fidelment els originals.

El regidor de Turisme ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament amb aquesta iniciativa és generar nou producte turístic per tal de treballar en la millora de la qualitat de l’oferta i per trencar l’estacionalitat de la demanda. “Volem posar en valor tots els actius materials i immaterials de què disposem”, ha afegit Monclus, qui ha fet una crida a la ciutadania a participar en les jornades de recreació històrica.