La CUP torna a presentar una moció per retirar el monòlit franquista del parc Teodor Gonzàlez

Els anticapitalistes retreuen a l'equip de govern del PDeCAT i ERC que no hagin complert el compromís de retirar el monument

La CUP de Tortosa tornarà a presentar al pròxim ple la moció reclamant la retirada del monòlit franquista dedicat a la guàrdia civil del parc Teodor Gonzàlez. Els anticapitalistes retreuen al govern municipal del PDeCAT i ERC no haver complert el compromís adquirit al ple de maig de 2017, quan van assumir elaborar un catàleg de la simbologia franquista a la ciutat i retirar aquest monòlit i la resta de símbols feixistes de la ciutat. Consideren que la destitució del primer tinent d’alcalde Josep Felip Monclús com a portaveu del grup republicà pot suposar una “oportunitat” perquè ERC faci un canvi de la seva política i aposti de forma clara per treure aquests símbols de la ciutat. Volen que la retirada es faci efectiva abans que acabi el mes de gener de 2019.

En la moció, la CUP recorda el paper de la guàrdia civil al país durant el mes d’octubre de 2017. “Només per això, ja sobren els motius per procedir a la seua retirada de l’espai públic”, apunten en un comunicat. Primerament, però, reiteren la necessitat de fer pedagogia i sensibilitzar per la memòria històrica dels governs democràtics del municipi, atès que es tracta d’un “monument d’exaltació dels valors del Movimiento”, amb inscripcions explícites sobre els “principios” i a la “cruzada española”, que aquests institucions i cossos policials haurien contribuït a perpetuar, segons els cupaires.