Ferran Bel: “Després de molts anys, Catalunya torna a tindre presos polítics”

Concentració a la plaça de l’Ajuntament en protesta per l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

Aquest matí desenes de persones s’han aplegat a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa per denunciar l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana, respectivament. També hi han assistit l’alcalde del municipi i els representants dels diferents grups del Consistori.

Ferran Bel ha resumit la situació declarant que “després de molts anys, Catalunya torna a tindre presos polítics.” Ha afegit que “aquest és un camí llarg; no serà fàcil, l’aparell de l’Estat continua mantenint tota la pressió i tota la força per intentar ofegar els anhels de llibertat del nostre poble”.

Tot seguit, el batlle i els portaveus dels grups municipals han llegit un manifest proposat per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis. El text destaca el fet que “les nostres idees sempre seran lliures. Les idees no tenen un camí marcat, ni amo ni senyor; són la llibertat més gran que tenen els hòmens i les dones del segle XXI després de les lluites incansables de persones anònimes.”

Segons el comunicat, “ahir l’estat espanyol va tornar a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l’Europa del segle XXI.” Amb aquests empresonaments, l’Estat “posa en greu risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució del 78.”

El manifest apel·la a la solidaritat d’altres pobles, atès que “quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perd tota la ciutadania europea. Qui és còmplice d’aquesta vulneració també ho és d’una forma d’actuar pròpia d’una dictadura. L’objectiu final és desactivar tota la societat civil: dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social. No ho permetrem i no ho aconseguiran”.

Així mateix, s’hi subratlla la identificació de la ciutadania amb els captius: “Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots i totes. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així continuarà sent. El mandat democràtic de l’1 d’octubre és inapel·lable i més vigent que mai.”

Les entitats redactores del manifest consideren les mesures de l’Audiència Nacional injustes i il·legals, per la qual cosa requereixen “la llibertat immediata dels empresonats: “No demanem clemència; exigim justícia”.

Demanen ajuda més enllà de les fronteres: “Europa no pot continuar donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura. Fem una crida a tots els organismes internacionals, ho diem ben alt i ben clar: Help Catalonia.” I acaben citant Salvador Espriu: “Els homes no poden ser si no són lliures”.

Acabada la lectura, Ferran Bel ha instat la ciutadania a tenir molt presents en tot moment els empresonats.

MARTA MILIAN ARIÑO