No podràs circular per Tortosa si tens un cotxe antic

Tots els municipis de més de 20.000 habitants de Catalunya hauran de tenir zones de baixes emissions, ZBE, abans que acabi el 2025.

Fins ara, només els de més de 50.000 habitants ho havien de fer, i abans del 2023, segons la llei estatal de canvi climàtic.

Però el govern català ha anat més enllà i ara seran 67 els municipis catalans que hauran d’implantar aquesta mesura.

Acord per a la millora de la qualitat de l’aire

És el que ha acordat aquest divendres al matí el govern amb ajuntaments, diputacions i gestors d’nfraestructures com el Port i l’Aeroport de Barcelona, entre d’altres, a la Cimera de la Qualitat de l’Aire.

S’ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, i han signat l’Acord per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a Catalunya, que inclou tota una sèrie de mesures, la principal de les quals és l’ampliació de les ZBE.

El Departament d’Acció Climàtica donarà ajudes als municipis, 6 milions d’euros procedents del Fons Climàtic creat amb l’impost de CO2 dels cotxes.

En total, 65 localitats de 20.000 habitants s’han adherit (i dues per ara no s’han sumat). En total n’hi ha 67 amb més de 20.000 habitants.

Aquesta decisió incorpora al pla de millora de qualitat de l’aire al municpi de Tortosa, Amposta, Tarragona, Lleida, Sant Feliu de Guíxols, per posar-ne alguns exemples.

Fins ara compten amb una gran zona de baixes emissions l’anell delimitat per les rondes que inclou Barcelona, Hospitalet i Sant Adrià, així com una part d’Esplugues i Cornellà de Llobregat. Sant Cugat i Sant Joan Despí també han creat les pròpies zones d’accés restringit i estan vigents des de l’any passat.

Consulta la llista de tots els municipis afectats: https://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=250