Francesc Minguell, gerent de la Cambra de Comerç: “A l’exterior ja exigeixen productes de les Terres de l’Ebre”

El president i el gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa analitzen l’actualitat ebrenca i anuncien les activitats de la institució per al 2018

Ahir, a la Cambra de Comerç de Tortosa, el president de l’entitat, José Maria Chavarria, i el gerent, Francesc Minguell, van comentar l’actualitat de les Terres de l’Ebre i van anunciar les properes actuacions de la Cambra.

Chavarria va començar analitzant la notícia de la creació d’un nou ramal de l’A7, de Vilanova d’Alcolea a la Jana, a València: “És fonamental connectar l’Eix de l’Ebre, ara mateix totalment deficitari, amb l’A7. Per aconseguir-ho, cal defugir els localismes i unir-nos”. Així mateix, es va referir a “l’estancament de la població ebrenca. Calen incentius perquè la població es quedi a viure a les poblacions petites”. Al seu parer, això passa per la introducció de mesures “perquè les pimes inverteixin en aquests municipis”.

El 2018 és any electoral a les cambres de comerç, la renovació de les quals és “necessària”, segons el president. Entre els canvis previstos en aquesta nova etapa, “de les 21 cadires actuals de la Cambra, passarem a tenir-ne 21, amb representació de tots els sectors. D’aquesta manera, la presa de decisions serà més àgil”. Chavarria va subratllar el desig de la institució que “les quatre comarques ebrenques hi estiguin representades. La millor manera de donar servei a les empreses és vincular-les al territori que els correspon”.

En el capítol dels projectes de la Cambra per a l’any que comença, el gerent de l’òrgan va destacar la continuïtat dels programes europeus d’ajut a l’empresariat i el Programa de Garantia Juvenil, imprescindible en un territori on “hi ha 900 menors de 30 anys que ni estudien ni treballen”. Aquest programa inclou, entre altres elements, la formació dels joves perquè accedeixin a un lloc de treball i un ajut de més de 4000 euros a les empreses que els contractin. Precisament en el terreny laboral, Minguell va destacar un cert repunt en el sector de la construcció, en què “la rehabilitació d’habitatges exigeix mà d’obra molt qualificada, que costa de trobar”.

Enguany la Cambra enceta una activitat, el “Cafè Cambra, un activitat de networking consistent a convidar una personalitat rellevant del món empresarial, que es reunirà amb el Comitè Executiu de la Cambra i un grup d’empresaris del sector”.

Precisament ara mateix s’estan consolidant les missions empresarials engegades per la institució, per acompanyar emprenedors del territori que vulguin internacionalitzar-se. En aquest capítol, Minguell va subratllar la rellevància del Marroc, país per al qual la cambra disposa d’un tècnic en comerç exterior. Altres països amb presència de la Cambra són Guinea Equatorial, el Camerun i la Xina, i hi ha el projecte d’accedir a Guinea Bissau. El gerent va remarcar “la qualitat reconeguda” dels productes del sud de Catalunya: “A l’exterior ja exigeixen productes de les Terres de l’Ebre”.

Enguany hi ha dos esdeveniments de gran èxit que celebren la seva cinquena edició, els Premis Cambra i la campanya “A Tortosa de tapes”. També continua en funcionament la borsa de treball de la Cambra, ara més completa, amb nous cursos de formació que s’engegaran al mes de febrer.

MARTA MILIAN ARIÑO