Suplanta la identitat d’altres per cobrar devolucions de la renda a Amposta

El detingut es feia passar per assessor fiscal i oferia els seus serveis, via WhatsApp i correu electrònic, per estudiar i presentar la declaració fiscal de manera ràpida

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 48 anys a Amposta, com a presumpte autor d’un delicte d’usurpació d’identitat i un delicte d’estafa. L’arrestat suplantava la identitat d’altres persones per cobrar les devolucions de la declaració de la renda. Per obtenir les dades personals i fiscals de les víctimes, es feia passar per assessor fiscal i oferia els seus serveis, via WhatsApp i correu electrònic, per estudiar i presentar la declaració fiscal de manera ràpida. Se’l relaciona amb una quinzena d’estafes comeses arreu del país i no es descarta que hi hagi més víctimes. La detenció es va dur a terme dimecres passat i després de passar a disposició del jutge d’instrucció de guàrdia d’Amposta, ha quedat en llibertat amb càrrecs.

El suposat assessor fiscal demanava les dades personals i fiscals de les víctimes per fer un estudi del resultat de la declaració de la renda i comunicava a les víctimes que no els la calia fer perquè no arribaven a la quantitat salarial mínima exigida.

Llavors els denunciants van rebre requeriments de l’Agència Tributària, pels exercicis 2019 i 2020, on se’ls reclamaven diversos imports relatius a rectificacions de les seves declaracions o per haver-les fet per duplicat. Els perjudicats van comprovar que algú havia usurpat la seva identitat per fer la declaració de renda i havia cobrat els imports a retornar.

Aran de diverses denúncies per una estafa comesa amb el mateix modus operandi, els Mossos van identificar en la investigació que l’autoria dels fets corresponia a la persona que havia assessorat les víctimes i disposava de totes les seves dades personals i fiscals. El detingut no exerceix professionalment com a assessor fiscal.