Pesca il·legal de dàtils de mar a l’Ametlla de Mar

Se'ls investiga per un suposat delicte contra la fauna i per marisqueig il·legal

Efectius del SEPRONA de la Guàrdia Civil, dimecres passat dia 6 d’abril, durant el desenvolupament dels seus serveis de control sobre el medi ambient, van poder observar un vehicle que els va resultar sospitós en els voltants d’una platja de l’Ametlla de Mar.

Els agents, van observar igualment a una persona que es trobava pròxima al vehicle en actitud vigilant, per la qual cosa sense ser vists per l’individu, van romandre a l’espera.

Després de romandre un llarg espai de temps vigilant el turisme i a l’individu, finalment van arribar a veure com una altra persona que vestia vestit de neoprè i equipat per a activitats de busseig, s’acostava fins al cotxe portant una bossa que semblava contenir una cosa pesada, per la qual cosa es van personar ràpidament en el lloc, procedint a la inspecció de la bossa i a la plena identificació de tots dos.

Així, van trobar a l’interior de la bossa, una gran quantitat de dàtils de mar (Lithophaga lithophaga), que una vegada pesats van llançar un pes total de 5 quilograms.

La pesca d’aquest mol·lusc no és lliure, i fins i tot pot ser delicte contra la fauna, per la qual cosa els agents van procedir a iniciar una recerca de caràcter penal i van aprehendre els dàtils de mar.

Els mol·luscos finalment van ser portats a l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) per a valorar la seva reintroducció en el medi natural. Aquest mol·lusc bivalve, està inclòs en el Llistat Espanyol d’espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, així com en altres estatuts de protecció estricta com la convenció CITIS, Directiva Europea d’Hàbitats, Conveni de Berna i Conveni de Barcelona.

La seva explotació no sols suposa una greu agressió al medi ambient, si no que pot constituir un delicte previst en l’art. 334 del Codi Penal, que pot arribar a ser penat amb pena de presó de sis mesos a dos anys o multa de vuit a vint-i-quatre mesos i en tot cas inhabilita per a l’exercici del dret de caçar o pescar per temps de dos a quatre anys.

Com vulgui que per a la seva extracció és necessària la destrucció de roques marines, en les quals aquest animal construeix les galeries que constitueixen el seu hàbitat, el SEPRONA ha sol·licitat el suport de personal especialista en busseig de la Guàrdia Civil pertanyent al Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques, a fi de que es confeccioni un informe sobre el lloc d’on van ser extrets, per si la roca hagués estat danyada.

Cas que de l’informe s’infereixi la destrucció del seu hàbitat, no es descarta que els dos individus citats, puguin ser investigats per nous delictes relacionats amb el fet.

Qualsevol producte destinat al consum humà, està condicionat al fet que la seva pesca estigui autoritzat i que l’espècie no estigui subjecta a protecció. De la mateixa manera, ha de passar estrictes controls sanitaris, especialment el peix i el marisc pel delicat de la seva conservació i possibles efectes adversos per a la salut, cas es consumeixi en mal estat, la qual cosa fa que qualsevol producte de la mar hagi de ser controlat escrupolosament, més encara si de la seva extracció poden provocar-se danys en el medi ambient.