Eufònic expandeix l’avantguarda sonora i visual des de les Terres de l’Ebre creuant pop i electrònica

La setena edició del festival, amb 50 artistes de deu nacionalitats, incorpora un espai específic destinat al públic més jove

Eufònic, el festival d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre, arriba a la seva setena edició amb una proposta “més transversal que mai”, on l’electrònica en aquesta ocasió es dona de la mà de forma més explícita amb el pop. Així ha sintetitzar el director del certamen, Vicent Fibla, el cartell amb cinquanta artistes de deu nacionalitats diferents, que, del 30 d’agost al 2 de setembre, actuaran o portaran les seves instal·lacions a 20 espais de sis poblacions diferents del territori. Les mutacions electròniques de Marian Harper o la proposta ‘underground’ dels gironins North State seran alguns dels noms que desfilaran per l’edició d’enguany, que tornarà a tenir com a centre neuràlgic diferents espais del nucli urbà de Sant Carles de la Ràpita. En aquesta ocasió, Eufònic incorpora youFonic, un espai adreçat al públic més jove i obert als nous llenguatges. Tampoc faltaran les estades d’artistes al delta de l’Ebre amb propostes “insòlites”. L’organització espera superar els 4.000 assistents de la passada edició.

Més espectacles i un nou espai. Els organitzadors, però, no consideren tan important l’aspecte quantitatiu com un increment en el volum d’artistes i el seu nivell, en el context de propostes d’avantguarda però també emergents. El creuament del pop i l’electrònica, segons Fibla, donarà com a resultat una proposta “més visceral”, amb major presència de bandes, algunes de les quals actuen per primer cop a l’Estat. També, per primer cop, seran presents al certamen cinc programadors estrangers –procedents d’Àustria, Regne Unit, Holanda o Noruega- que observaran i escoltaran atentament totes les propostes amb la possibilitat d’obrir als artistes noves portes en altres escenaris internacionals. Ún cartell, ha subratllat Fibla, amb un 45% de presència femenina, una xifra que s’ha aconseguit “de forma totalment natural”.

L’Església Nova de Sant Carles de la Ràpita acollirà les propostes més sofisticades, com les del cantautor pop Lawrence Rothman; l’austríaca AVEC, les noves cançons de Mariona Urpí; o la presentació del projecte de NUS. Al Mercat Vell s’atrinxeraran el soroll i l’experimentació, amb el drone pròxim al metall d’Humao el portuguès Ricardo Remedio; les investigacions d’Enrique Tomás; els industrials valencians We Are Not Brothers; o el canadenc Adam Basanta. Les propostes nocturnes se centraran en espectacles visuals i d’electrònica oberta de mires. Així, Eufònic presenta el debut a l’Estat de l’escocès Konx-om-Pax; Nightcrawler o los Ganglios; a més dels ja esmentats North State i Marion Harper al pavelló firal. Diversos DJs tancaran les nits.

El festival també continuarà aprofundint en l’exploració entre les sonoritats i el paisatge, explotant la singularitat de les Terres de l’Ebre i les múltiples opcions que ofereixen en aquest àmbit creatiu. S’organitzarà un passeig sonor pel delta de l’Ebre, s’introduirant les audioguies interactives a la Ràpita i s’organitzarà un taller col·laboratiu entre artistes britànics per a crear un collage sonor. Les residències artístiques , convocades conjuntament amb lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, portaran tres projectes al nucli de Balada. Destaca en aquesta setena edició com a novetat la posada en marxa de youFonic, el nou espai dedicat als més joves que acollirà actuacions musicals que volen anar més enllà de la posada en escena i pretenen generar un diàleg entre artistes i el públic. En aquest context es planteja una jornada immersiva, amb taller de mems, stories d’Instagram i reciclatage d’imatges d’internet. El fundador de Cabaret Voltaire, el fonografista anglès Chris Watson, impartirà un taller de gravacions de camp al Delta dins de l’Eufònic Campus 2018.

Tot i que el gruix de les actuacions es concentrarà entre el 30 d’agost i el 2 de setembre, serà aquest pròxim cap de setmana, entre els dies 23 i 26, quan la maquinària d’Eufònic es posi en marxa amb les actuacions inaugurals de l’artista visual francès Maotik i el compositor argentí Melmann. Durant aquest cap de setmana previ es posaran en marxa les instal·lacions artístiques comissariades especialment pel festival: a les d’Adam Basanta, a Ulldecona, i Marc Vilanova, al Museu de Tortosam se suma la instal·lació del reconegut internacionalment Anthony McCall, que serà reinterpretada per Mark Fell al Pati d’Amposta. Durant aquest primer cap de setmana, Balago presentarà el seu nou disc i el pianista experimental Xavi Lloses actuarà a Vinaròs.

El certamen tornarà a oferir el vermut musical a l’espai natural dels Ullals de Baltasar, amb lactuació d’STA, i es tancarà amb la de l’artista Betacam al Xiringuito de la Costa. “Tenim espectacles a Miravet, Ulldecona, Vinaròs, Tortosa o Amposta. Conforma un festival que supera les fronteres rapitenques i ebrenques, convertint la Ràpita i les Terres de l’Ebre en l’epicentre”, ha subratllat l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, qui confia que se superaran els 4.000 assistents de la passada edició.