Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Sant Jordi 2021: l’any de les lletres canareves

Avatar photo
La Festa de Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril, és una commemoració de la cultura i l’amor, però és també un dia de promoció i defensa de la cultura i la llengua catalanes.
Aquest any ha estat molt prolífic per a les lletres canareves perquè han vist la llum set obres d’autors locals: Tomàs Camacho Molina. Lo mestre-poeta canareu, de diversos autors; Alcanar. Imatges de 3000 anys d’història, de Núria Prades i Jordi Sancho; Te’n contaré més de cent – Cròniques escolars, coordinat per Joan-Josep Sancho; Asesino por casualidad, de Fran Gómez; Amore, de Miquel Bort; La vida de la pera, d’Ivan Forcadell i La visión del superviviente. La nueva era oscura, de Sergi Marqués.
Totes les publicacions, de diferents gèneres i formats, tenen una gran qualitat artística, a continuació us les presentem:
  • Alcanar. Imatges de 3.000 anys d’història, de Núria Prades i Jordi Sancho
Alcanar. Imatges de 3.000 anys d’història és una obra d’una gran bellesa artística i qualitat narrativa. Un llibre d’història diferent i amb un gran valor pedagògic que, de ben segur, es convertirà en una eina de referència per al professorat i pot servir de punt de partida per a futurs treballs de recerca.
En tot moment, els autors han intentat allunyar-se d’una visió clàssica del relat històric per tal que les il·lustracions fossen les protagonistes i, d’aquesta manera, es pogués despertar l’interès de lectors de totes les edats. En aquest sentit, la seua lectura pot ser un valuós moment de trobada entre iaios i nets i l’eina ideal per a recuperar records i vivències dels nostres avantpassats.
Com diu la professora M. del Mar Subirats Barrera en el pròleg, “llegiu-lo, regaleu-lo, expliqueu-lo, als més joves, als que ja no podran sentir les veus dels que ja no hi són, als que no han tingut la sort de tenir avis que els cantin les velles cançons, als que passen hores davant de la pantalla, sense ser conscients que no fa massa no hi havia més llum que la que entrava per la finestra o sortia del quinqué”.
  • Te’n contaré més de cent – Cròniques escolars, coordinat per Joan-Josep Sancho. Onada Edicions
Rememorareu les acadèmies Almi i Montserrat o qui era Sor Pura, Don Félix o la senyora Gertrudis. Llegireu sobre la creació de l’institut canareu i sobre el Pla educatiu d’entorn i reviureu la primera vaga d’alumnes l’any 1977, la visita de la bruixa Nicotina a les Cases el 1983, l’homenatge a Xesco Boix el 1984 i els primers carnestoltes escolars pels carrers del poble.
L’obra inclou un bon grapat de fotografies de diferents èpoques que completen la informació i que li aporten un irrefutable valor testimonial. La fotografia de la coberta és d’Àlex Espuny i la directora dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montserrat Perelló, n’ha escrit el pròleg.
Joan-Josep Sancho és autor de l’Atles del Montsià (1990), Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta (2014). L’any 2018 va coordinar El rebost de la llengua. De mica en mica s’ompli la pica (2018).
  • Amore, de Miquel Bort. Onada Edicions
La passió es pot amagar en qualsevol lloc i aparèixer quan menys ho esperem. A la protagonista d’aquesta novel·la, la Mar, se li revelarà d’una forma sobtada i traumàtica. A punt de fer els quaranta, casada i amb un fill, sense perspectives, sent que el temps se li escorre en una existència rutinària i monòtona. Però tot canviarà quan pateix un greu accident de trànsit. Quan es retroba amb en Marco, el bomber que la va salvar d’una mort segura, esclata una aventura romàntica, boja i clandestina, que la durà a gaudir dels seus sentiments i de la seua sexualitat com mai no ho havia imaginat. Amerada de les experiències que li ofereix el Marco, la Mar haurà d’afrontar el dilema sobre per quin camí ha de seguir el seu futur i sobre quina Mar vol realment ser. 
Amore és tot això, però, a més, entre les seues pàgines el lector també trobarà, en els pensaments de la Mar i en el comportament i les reflexions de la seua gran amiga, la Laura, una crítica a certes actituds de la nostra societat, a voltes massa hipòcrita. I tot, sense obviar el que en el fons vol ser: una aventura per als sentits.
  • Asesino por casualidad, de Fran Gómez. Amazon
Fran Gómez va iniciar la seua trajectòria com a autor amb el thriller romàntic Un crimen perfecto y cómo resolverlo, publicat a Amazon Publishing el 2018. Només en una setmana, aquesta novel·la va aconseguir situar-se entre els cent thrillers en castellà més venuts a Amazon.
Tres anys després de l’èxit d’aquell llibre, ara acaba de publicar Asesino por casualidad, un fresc i intens thriller que dona continuïtat a l’anterior i en què el cèlebre investigador Òscar Kors haurà d’ajudar un vell amic a demostrar la seua innocència. Es tracta d’un relat àgil i integrador, orientat a l’entreteniment, que pretén fer pujar les pulsacions del lector, sempre a partir d’una lectura econòmicament accessible per a tothom i fàcil de trobar.
  • La visión del superviviente. La nueva era oscura, de Sergi Marqués Sancho. Editorial Círculo Rojo
El canareu Sergi Marqués (2004) és un cas de precocitat. Amb catorze anys va decidir escriure la seua primera novel·la i, ara, a punt de fer-ne dèsset, ja la té publicada.
Aquest llibre bèl·lic, que té zombis enmig, comença amb un adolescent de secundària que s’aixeca de dormir com un dia qualsevol. Al cap d’uns minuts s’adona que alguna cosa no va bé, que hi ha una epidèmia i que ha caigut el govern del país. Assimila el que ha passat i es prepara per a lluitar i cercar una manera de sobreviure a l’exterior. Comença l’aventura ajudant una xiqueta i, més tard, forma part del pla de supervivència del seu veí, que va acompanyat d’una xica que li sona d’algun lloc. Però aleshores comença a sentir-se molt perdut amb la situació, la desaparició dels seus coneguts i la falta d’activitat militar. Llavors troba un cos que té una bomba acompanyada d’una nota amb una informació sospitosa. Al segon dia decideix desaparèixer i investigar l’assumpte pel seu compte. A partir d’aquell moment descobreix la veritat i cerca la raó de tota aquesta conspiració sagnant que l’envolta.
  • La vida de la pera d’Ivan Forcadell
A través d’uns editors de Nova York, Ivan Forcadell acaba de publicar La vida de la pera, una edició molt menuda, de només 25 exemplars –més les proves d’autor–, adreçada a col·leccionistes d’art. Tal com el seu títol indica, la protagonista és una pera, amant de l’art, que des del moment que naix és conscient que està destinada a convertir-se en un producte de consum i, en definitiva, a desaparèixer.

El llibre ha estat enquadernat artesanalment pel mètode del cosit i les tapes, totalment austeres, recorden les llibretes antigues de tapa dura. El contingut combina les pàgines de text amb els dibuixos que l’autor ha fet expressament per a que els lectors s’atrevisquen a pintar-los i a “fer una mica d’Ivan”. Aquest format hi dona l’aparença d’un llibre infantil, però, en realitat, La vida de la pera és una invitació a la reflexió sobre com d’efímera i breu és la vida, fins i tot la nostra. També tracta sobre la importància de l’art en les nostres vides i, alhora, sobre la seua absurditat. Tot i que la lectura requereix, a voltes, alguna recerca a Google, la història és de fàcil comprensió i convida a iniciar-se en el món artístic.

  • Tomàs Camacho Molina. Lo mestre-poeta canareu, diversos autors. Editorial Petròpolis

L’editorial Petròpolis acaba de publicar Tomàs Camacho Molina. Lo mestre-poeta canareu, un llibre de petit format que recull el reconeixement més sincer d’un bon nombre d’amics i amigues de Camacho amb motiu de la seua recent jubilació i el seu seixantè aniversari. Premi del Mèrit de les Lletres Ebrenques 2019, Tomàs Camacho ha estat professor de llengua i literatura castellanes a l’institut d’Alcanar i és, sense cap dubte, un poeta en estat pur, algú dedicat en cos i ànima a la producció i promoció de poesia.

Hi han participat els autors següents: Emigdi Subirats, Montse Boldú, Montse Pallarès, Anna Maria Ulldemolins, Rafael Haro i Sancho, Jesús M. Tibau, Carme Cruelles Rosales, Joan Baptista Beltran Reverter, Josep Sancho Sancho, Jordi Sancho Parra, Joan Panisello, Irene Prades, Vicent Pellicer, Conxita Jiménez, Anna Panisello, Baltasar Casanova, Tere Izquierdo, Pili Ibáñez, Víctor Canicio, Joana Serret, Jaume Llambrich, Cinta Sabaté, Núria Prades, Sergi Quiñonero, Manel Ollé i Rous Ferré.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’inicien les obres de la rotonda de l’Avinguda Pirineus de Tremp

Notícia següent

Pep Muñoz i Santi Monreal reten homenatge al poeta suís Robert Walser

Notícies relacionades