‘Femme in Arts’ debat sobre els estereotips de la maternitat

Avatar photo

Durant quatre dies, Lo Pati Centra d'Art de les Terres de l'Ebre ha acollit espectacles de música, dansa, cinema, recitals i diàlegs per reflexionar sobre els valors morals patriarcals associats al fet de ser (o no) mare

Des de dijous i fins ahir més de 600 persones han passat per alguna de les deu propostes artístiques del Femme in Arts 2021 organitzades per Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. Un programa artísticament molt transversal i que ha permès gaudir de música, dansa, cinema, recitals i diàlegs per reflexionar sobre els valors patriarcals associats al fet de ser (o no) mare. De fet, la maternitat ha estat l’eix sobre el qual s’han articulat les propostes d’enguany. “El debats han estat especialment interessants. Dijous vam parlar de narratives literàries sobre maternitat, en una sessió molt participativa i enriquidora. I ahir vam donar veu a l’experiència maternal de les dones de postguerra, per buscar comparatives amb la realitat de les noves generacions” ha explicat la periodista Anna Zaera, comissària del certamen. “Hem pogut trencar estereotips, hem parlat sobre les violències associades a la maternitat i sobretot hem pogut construir espais de relació entre dones”, ha afegit.

Ahir al vespre, l’espectacle teatral 360 grams d’Ada Vilaró va tancar la cinquena edició de Femme in Arts, un esdeveniment organitzat amb la col·laboració del Pla Local de Polítiques de Dones de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de les Terres de l’Ebre. Vilaró va presentar una obra que reivindica el cos de la dona i ho va fer a través de la narració de la seva experiència amb les cicatrius del càncer de mama. L’espectacle es va poder veure a l’Auditori de la Unió Filharmònica. “És la primera vegada que el festival ha incorporat una obra de teatre. A més, en aquesta edició hem sumat gent de generacions molt diverses i hem sabut fer participar el públic”, ha explicat Aida Boix, directora del Centre d’Art de les Terres de l’Ebre.

Per la seva banda, Anna Palacios, tècnica del Pla de Polítiques de Dones de l’Ajuntament d’Amposta, ha remarcat la importància de Femme in Arts “per ampliar horitzons en totes aquelles problemàtiques de gènere”. “Hem parlat de cànons de bellesa, de maternitats i, sobretot de les violències, en el concepte més ampli de la paraula. El certamen està consolidat, amb cinc edicions hem aconseguit que sigui un esdeveniment central al territori en els debats sobre la dona. Ara bé, el seu veritable impacte social el notarem a mitjà i llarg termini”, ha assegurat Palacios.

Femme in arts va començar dijous passat amb Roca, llet i pluja, un recital del col·lectiu de dones poetes Las Lorquianas amb textos sobre la maternitat. En acabar s’inicià el col·loqui Maternarratives literàries i digitals amb Fuensanta López, Teresa Domingo i Tamara Arasa amb la introducció literària d’Helena Herranz de la llibreria La Romàntica d’Amposta.
També s’ha pogut veure Exabrupte, un espectacle de dansa contemporània de Maria Garriga que mostra la fragilitat, la intimitat i la resistència de la dona. Dissabte es va projectar la pel·lícula True Mothers de Naomi Kawase i el documental Tiempo de deseo, de Raquel Marques, un film que mostra des de diferents òptiques les pors que pot patir una dona al moment de ser mare. La jornada de dissabte va acabar amb un concert de Lu Rois. L’artista, que acaba de ser mare, va presentar Microcosmos, un àlbum ple de poesia que aprofundeix sobre la maternitat i els seus efectes de llum i foscor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un veí del Pinell de Brai punxa les rodes d’una cinquantena de vehicles

Notícia següent

Els cotxes andorrans ja inscrits a la ZBE de Barcelona queden registrats permanentment

Notícies relacionades