Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Fan una marxa lenta per protestar contra la massificació eòlica de la Terra Alta

Terra Alta Viva denuncia la construcció de tres projectes eòlics sense que s'hagi resolt el contenciós administratiu

La plana alta de la Terra Alta coberta d’aerogeneradors darrere de camps d’oliveres i ametllers de la zona dels Pesells d’Horta de Sant Joan. ACN
Una vintena de vehicles han fet aquest dissabte una marxa lenta per denunciar la massificació eòlica que pateix la comarca de la Terra Alta. Al crit de ‘Ni un molí més a la Terra Alta’ i fent sonar els clàxons, els manifestants s’han concentrat a Gandesa, des d’on han marxat cap a Vilalba dels Arcs, passant primer per Batea. L’Associació Terra Alta Viva, impulsora de la protesta, ha rebutjat el nou decret llei 16/2019 i la implantació de quinze projectes eòlics i set fotovoltaics a la comarca. També ha denunciat les obres que s’estan fent per construir les centrals dels Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, atès que encara no s’ha resolt el contenciós administratiu que va interposar el Consell Regulador de la DO Terra Alta.
Una quarantena de persones s’han aplegat a primera hora del matí a l’estació d’autobusos de Gandesa per fer una marxa lenta per mostrar el seu rebuig als nous projectes eòlics previstos a la Terra Alta. Sota el lema ‘Ni un molí més a la Terra Alta’, els vehicles han recorregut les carreteres que connecten la capital comarcal amb Batea i Vilalba dels Arcs, fent sonar els clàxons i lluint cartells reivindicatius.

Un cop han arribat a Vilalba dels Arcs, els manifestants han recorregut a peu els carrers d’aquest municipi, on han cridat consignes en contra els consells comarcals i els ajuntaments per permetre que els projectes eòlics tirin endavant amb la concessió de les autoritzacions dels permisos d’obres. La protesta ha acabat a la plaça de la vila amb una cassolada i amb la lectura d’un manifest.

Durant l’acció, des de l’Associació Terra Alta Viva han exigit al Govern que derogui el decret llei 16/2019 i han demanat que es blindi la comarca de noves centrals eòliques. “Ja no demanem la no-massificació eòlica perquè ja la tenim; no volem ni un molí més”, ha denunciat a l’ACN Marta Martínez, membre de l’entitat. Martínez ha lamentat la manca de voluntat política per frenar els nous projectes i ha assegurat que amb el nou decret les zones rurals es troben “desprotegides”.

“Estem perdent el nostre patrimoni tan cultural, natural, paisatgístic, així com les economies locals”, ha afegit. I en aquest sentit, els manifestants han denunciat que els molins suposen una “amenaça” tant per la producció de productes locals, com pels projectes que aposten per un desenvolupament sostenible i un turisme de qualitat a la zona, ja que, diuen, els aerogeneradors provoquen un gran impacte visual i acústic.

En paral·lel, el col·lectiu ha tornat a rebutjar frontalment la construcció de les centrals dels Barrancs, Punta Redona i Tres Termes. L’empresa Naturgy va començar els treballs previs de les primeres centrals a principis de març, tot i que el Consell Regulador de la DO Terra Alta va presentar un contenciós administratiu contra els projectes. “Hi treballen fins i tot en cap de setmana, s’estan construint ràpidament, el contenciós de la DO encara no s’ha resolt”, ha dit Martínez.

Les centrals dels Barrancs i Punta Redona es van tramitar amb l’antic decret de renovables conegut com el de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari), fa més de deu anys. Els projectes van estar paralitzats fins a l’any 2018, quan les empreses els van reactivar i el Departament de Territori va aprovar, el març del 2019, els plans urbanístics especials de les tres centrals, incloent-hi el de les Tres Termes. Malgrat que des de l’associació són conscients que serà molt difícil aturar els projectes, asseguren que les manifestacions no cessaran.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Valls lliura els premis del Concurs de Relats Breus de VallsJove

Notícia següent

Publiquen una cançó pòstuma d’Àlex Casademunt

Notícies relacionades