París dedicarà un carrer a Neus Català

L'Ajuntament també li atorgarà a títol pòstum la medalla Grand Vermeil

Neus Català, supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, en una imatge de l'any 2010

La supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück Neus Català tindrà un carrer a París. El carrer dedicat a Català, que va morir a l’abril als 103 anys, s’inaugurarà el 4 d’octubre en un esdeveniment que se celebrarà a la cruïlla del Boulevard de Charonne amb el carrer des Vignoles i que encapçalarà l’alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo. A la tarda, s’homenatjarà Català en un acte a l’Ajuntament del districte 11 de la ciutat organitzat per la delegació de la Generalitat a París. Sota el nom ‘Una mirada a la retirada, la deportació i els moviments de les dones a la resistència’, en l’homenatge participaran Elisenda Belenguer, autora de ‘Neus Català, memòria i lluita’, i Ambra Laurenzi, presidenta del Comitè Internacional de Ravensbrück.
El delegat del Govern a França, Daniel Camós, ha remarcat que és la primera vegada que es dona la medalla Grand Vermeil a títol pòstum, cosa que, segons ell, demostra la importància de l’homenatge que la ciutat de París farà a Català.

Amb tot, Camós ha recordat que no és la primera vegada que la capital francesa reconeix catalans perquè, per exemple, Paus Casals hi té un carrer dedicat, i el mateix Ajuntament ja va fer un homenatge a Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen.