Els Bombers donen per estabilitzat l’incendi de la Ribera d’Ebre

Els efectius d'extinció seguiran treballant durant la nit i matinada per remullar la zona i evitar revifalles

Pla general de la zona afectada per l'incendi al terme municipal de Maials. Foto: Cedida
Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi de la Ribera d’Ebre després de cremar 6.000 hectàrees durant tres dies. Ho ha avançat aquest dissabte a la nit el conseller d’Interior, Miquel Buch, que en una piulada ha agraït l’ajuda de “tots els que ho han fet possible”. Durant aquesta tarda, els Bombers han perimetrat la part nord del flanc dret, que és la zona més crítica per la seva orografia. També han controlat les represes de fora de l’àrea cremada. Tot plegat, amb unes condicions meteorològiques difícils, ja que la humitat relativa ha arribat a ser inferior al 10%. Els Bombers treballaran durant aquesta nit i pròxima matinada per remullar la zona afectada i evitar revifalles.

L’estabilització de l’incendi, que també ha afectat zones del Segrià i les Garrigues, ha arribat coincidint amb l’ocàs, quan es preveu que a la zona comencin a incrementar els valors d’humitat relativa. Per ara, treballen en l’extinció una vuitantena de dotacions terrestres, mentre que els mitjans aeris ja han retornat a les seves bases i no tornaran a volar fins a l’endemà.

D’altra banda, i segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), la carretera C-12 ha quedat reoberta al trànsit entre Flix i Maials, després d’estar tres dies tallada. Per contra, segueixen tancades la T-714, entre la Torre de l’Espanyol i Cabacés; la T-2237, entre Vinebre i la Palma d’Ebre; la T-703, entre la Palma d’Ebre i la C-233, i la C-233, entre Bovera i Flix.

Al seu torn, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït en una piulada la feina dels que han treballat en l’estabilització de l’incendi i ha demanat “mantenir la precaució” perquè l’estat d’alerta segueix actiu.

Comença la retirada d’efectius 

El cap d’intervenció dels Bombers, Antonio Ramos, ha confirmat que amb la recuperació de la humitat relativa s’ha pogut donar l’incendi per estabilitzat. Tot i això, de cara a les pròximes hores els Bombers no descarten fumeroles i petits focus al llarg del perímetre, que fa 50 quilòmetres. Per aquest motiu, es mantindran dotacions vigilant tota la zona per si hi ha reproduccions.

Durant el dissabte hi ha hagut tres represes de l’incendi, una d’elles a la zona interior, i dues a l’entorn del perímetre que s’han pogut controlar ràpidament i sense incidències. Els Bombers aniran retirant dotacions progressivament i ja s’ha desactivat la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències (UME) desplaçada a la zona.

L’inspector dels Bombers ha afegit que, si no hi ha incidències en el perímetre de l’incendi, els veïns desallotjats podran tornar a casa seva properament. Els que ja ho han pogut fer són els residents de tres masies de la banda esquerra de la C-12, on l’incendi no ha arribat a cremar, però que havia quedat restringit pel tall de la carretera entre Flix i Maials. Segons Protecció Civil, almenys una quinzena de persones passaran la nit a l’alberg de Flix.

Finalment, Ramos ha apuntat que “han sigut dies molts durs” per al cos de Bombers i que els efectius estan força cansats després de tres dies intensos. “Estem satisfets de la feina feta i vull agrair públicament a tos els efectius que estan treballant tota la feina que han fet”, ha tancat l’inspector.