Salut comença a testar pacients sospitosos amb símptomes de Covid a l’Ebre

La directora territorial demana que les dades no inquietin la ciutadania si augmenta la xifra de positius

Imatge d’arxiu de professionals sanitaris.
Salut fa des de dilluns proves PCR als CAP a pacients no hospitalitzats amb símptomes sospitosos de covid a l’Ebre. En dos dies ja s’han fet 47 tests i les primeres dades les tindrà Salut durant el dia d’avui. L’objectiu és controlar qualsevol possible brot en l’àmbit comunitari, per actuar de pressa amb l’aïllament de contactes i l’entorn dels malalts, sobretot ara que la fase 1 permet molta més mobilitat i activitat al carrer a la ciutadania. La directora de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha reconegut que és probable que augmentin les xifres de contagis oficials a l’Ebre, 227 aquest dimarts, tenint en compte que es faran molts més PCR però ha insistit que la incidència i la gravetat és baixa al territori.

Les proves PCR es fan als CAP sempre prèvia trucada dels malalts per explicar els símptomes que pateixen i si aquests són compatibles amb la malaltia. Les proves s’envien als laboratoris de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que s’han reforçat per poder implantar aquest nou protocol de tests amb la fase 1 de la desescalada del confinament a Ebre i a Tarragona. Els resultats es reben en 24 o 36 hores, “segons com estiguin de tensats els laboratoris” però s’ha previst que a l’Ebre es prenguin una quinzena de mostres diàries de mitjana. Tot i això, dependrà de la incidència del virus.

“Ens hem preparat per donar aquesta resposta en aquesta fase perquè era un dels requisits. Ara sortim al carrer i la indicació serà la mateixa per als sospitosos –l’aïllament domiciliari-, però cal augmentar el control amb diagnòstic per actuar ràpidament”, ha assenyalat Lleixà. La directora de Salut també ha demanat que la ciutadania no s’inquieti si les xifres de positius per contagi de covid a l’Ebre augmenta. “Si fem més PCR, serà normal que surtin més casos perquè els fem a persones que tenen símptomes però veurem que passa, sabrem realment l’abast i ho explicarem com sempre hem fet”, ha dit. Aquest dimarts, el nombre de pacients sospitosos a les Terres de l’Ebre era de 3.331. “El més rellevant és que els casos greus, que són els que van a l’hospital i se’ls feia la prova són pocs. La incidència del virus al territori ha estat baixa, tant en casos confirmats però sobretot en casos greus i en mortalitat i això ha estat així a la població en general com a les residències. Que tothom tingui confiança”, ha destacat Lleixà.

Justament aquest diumenge, es va acabar de fer les PCR als professionals i usuaris de totes les residències de gent gran i discapacitats del territori, prop de 3.000. Amb aquests tests només s’han detectat 4 nous positius, quatre usuàries de dos residències que eren asimptomàtiques. “Això ha permès incidir en els circuits, la sectorització i les mesures pertinents en aquests centres per prevenir més contagis però a partir d’ara si algun resident o sanitari té símptomes se li tornarà a fer la prova”, ha explicat.

D’altra banda, Salut demana que es traslladin a Epidemiologia, al Departament, les dades que es recullin “fora del circuit”, en iniciatives particulars per exemple d’empreses que facin tests ràpids o serològics als seus treballadors, perquè és d’acord amb la informació disponible que es fan les previsions. Lleixà ha recordat que els tests ràpids i serològics són complementaris als PCR, “única prova vàlida”, i ha recomanat que no es facin aquestes proves en l’àmbit particular perquè es corre el risc de donar “una falsa sensació de seguretat” a la persona testada sobretot si no es pot comprovar “la sensibilitat” de la prova.

Es poden donar falsos positius o negatius així com resultat immunològics que no són garantia de res perquè s’han detectat casos de persones que han contret el virus per segon cop després d’haver-lo passat. “Tenim molt poca informació, estem escrivint entre tots la història de com es comporta el virus i entenc que surtin aquest tipus d’iniciatives però i cal consultar i informar el Departament perquè no confonguem a les persones i que tothom tingui clar quin és el protocol que el cobreix i el que realment ajudarà a tenir un diagnòstic”, ha reclamat Lleixà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roda de Berà engega la campanya contra el mosquit tigre

Notícia següent

Denunciat penalment per circular a 205 km/h per l’N-240 a Lleida quan la velocitat màxima permesa és de 90 km/h

Notícies relacionades