Una nova carretera unirà Riba-roja d’Ebre i la Granja d’Escarp

La nova infraestructura tindrà una longitud de 27 quilòmetres, quan l’itinerari actual en té uns 50

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte constructiu d’una nova carretera entre Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i la Granja d’Escarp (Segrià), que permetrà millorar la mobilitat comarcal i l’accessibilitat de diverses poblacions. La nova via tindrà una longitud d’uns 27 quilòmetres, quan l’itinerari per la xarxa actual en suma prop de 50. S’estima que l’obra comportarà una inversió de 40 MEUR. La nova carretera, molt reclamada pel territori, permetrà connectar més directament aquests municipis, escurçar recorreguts, millorar les condicions en la conducció i dotar d’una altra sortida a Almatret, que a dia d’avui només està comunicada per l’LV-7046. Així mateix, per a la població de Riba-roja d’Ebre, la carretera representarà una nova comunicació cap al nord-est.
Actualment, la comunicació entre Riba-roja d’Ebre i la Granja d’Escarp es duu a terme mitjançant la C-12 (Eix de l’Ebre) des de Riba-roja d’Ebre a Maials i la carretera C-45 de Maials a Seròs. A partir de Maials, la carretera LV-7046 permet accedir a Almatret i a partir de Seròs, la carretera LP-7041 permet arribar a la Granja d’Escarp.

La secció de la nova carretera serà de vuit metres i estarà formada per dos carrils de 3,5 metres i dos vorals de 0,5 metres d’amplada. El traçat s’inicia al pont sobre l’Ebre de Riba-roja i finalitza en una rotonda de l’LP-7041, que dona entrada a la Granja d’Escarp. A més dels municipis esmentats, també abasta els d’Almatret i Seròs.

Tres trams

De sud a nord, la via es dividirà en tres trams. El primer, entre Riba-roja i Almatret tindrà 8,7 quilòmetres de longitud i és el que presenta un tram d’orografia més complex, en concret al sud d’Almatret. En aquest àmbit, es preveu la construcció d’un fals túnel d’uns 190 metres.

El tram central, a Almatret, tindrà 3,8 quilòmetres de longitud. Part del seu traçat, uns 1,5 quilòmetres, es recolzarà sobre l’LV-7046 i, posteriorment, enfilarà en direcció nord mitjançant una nova traça.

El tercer tram, del nord d’Almatret fins a la Granja d’Escarp, tindrà uns 14,5 quilòmetres de longitud. Aquest tram salvarà la zona central de la serra de Picarda passant per la seva vessant est. A l’inici d’aquest tram, es preveu la construcció d’un pont sobre el barranc de la Vall de la Vila, amb una longitud d’uns 170 metres. Aquest tram s’acabarà a la rotonda existent situada a l’LP-7041, prop del riu Segre. La darrera part de la nova carretera farà també de variant de la Granja d’Escarp.